Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 09:42

Όταν η Χέρτα απέλυσε εργαζόμενο επειδή μίλησε ρατσιστικά!

Γράφτηκε από την
Όταν η Χέρτα απέλυσε εργαζόμενο επειδή μίλησε ρατσιστικά!

 

Τα αμφιλεγόμενα σχόλια συμπατριώτη του για μετανάστες και ομοφυλόφιλους οδήγησαν στην αποπομπή του από μεγάλη γερμανική ομάδα.

Πριν το θέμα μας, μπορείτε να δείτε σε τι ξεχωρίζει στο online στοίχημα η goalbet!

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας λοιπόν, αμφισβήτησε την ελευθερία έκφρασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την απόλυση ενός ομοεθνή του προπονητή για ομοφοβικά και ξενοφοβικά σχόλια.

Η υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε αφορά τη Χέρτα Βερολίνου. Η ομάδα της Μπουντεσλίγκα απέλυσε τον προπονητή τερματοφυλάκων, Ζολτ Πέτρι, μετά από δηλώσεις του για τους μετανάστες και τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου σε ουγγρική εφημερίδα.

Ο Πέτρι έχει σημειώσει 38 εμφανίσεις με την εθνική Ουγγαρίας ως τερματοφύλακας μεταξύ του 1988 και του 1996 και εργαζόταν στον σύλλογο από το 2015. Επέκρινε την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στις 5 Απριλίου.

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τη συντηρητική κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη, ο Πέτρι απάντησε: “Εντελώς. Δεν μπορώ καν να καταλάβω πώς η Ευρώπη είναι ικανή να έχει βυθιστεί στα ηθικά βάθη που είναι τώρα. Η πολιτική μετανάστευσης για μένα είναι η εκδήλωση της ηθικής παρακμής. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε τις ζωές μας στην Ευρώπη σύμφωνα με τις εθνικές αξίες που έχουμε μάθει εδώ και πολλά χρόνια.

Η Ευρώπη είναι μια χριστιανική ήπειρος και είμαι απρόθυμος να δω την ηθική υποβάθμιση να τη διαπερνά. Οι φιλελεύθεροι μεγενθύνουν τις αντίθετες απόψεις. Εάν δεν θεωρείτε τη μετανάστευση καλή, επειδή ένας τρομακτικά μεγάλος αριθμός εγκληματιών έχει σαρώσει την Ευρώπη, χαρακτηρίζεστε ως ρατσιστής”.

Ο Πέτρι επέκρινε επίσης τον νυν τερματοφύλακα της εθνικής Ουγγαρίας και της Λειψίας, Πίτερ Γκουλάσι, για τις υποστηρικτικές δηλώσεις του υπέρ του γάμου ομοφυλοφίλων. 

Με ανάρτησή του στο Facebook τον Φεβρουάριο, ο 30χρονος πορτιέρο πήρε θέση κατά του νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν τον περασμένο Δεκέμβριο, ο οποίος απαγορεύει στα ζευγάρια ίδιου φύλου να υιοθετούν παιδιά. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι “το θεμέλιο της οικογένειας είναι ο γάμος και η σχέση γονέα-παιδιού. Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας”.

Κατά κανόνα, μόνο ένα παντρεμένο ζευγάρι στην Ουγγαρία μπορεί να υιοθετήσει. Κάποιες εξαιρέσεις γίνονται για τους ανύπαντρους, κάτι που ίσως στο παρελθόν μπορούσε να δώσει λύση σε ένα ζευγάρι με άτομα του ίδιου φύλου.

"Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην ισότητα. Με τον ίδιο τρόπο που κάθε παιδί έχει το δικαίωμα να μεγαλώσει σε μια ευτυχισμένη οικογένεια, οποιουδήποτε φύλου, οποιουδήποτε χρώματος, οποιασδήποτε θρησκείας", έγραψε στο μήνυμά του ο Γκουλάσι.

Στη συνέντευξή του ο Πέτρι αναφέρει ότι δεν κατάλαβε την τοποθέτηση αυτή, τονίζοντας:

"Ως αθλητής στη θέση του, θα επικεντρωνόμουν στο ποδόσφαιρο και δεν θα διατύπωνα δημόσια απόψεις για θέματα κοινωνικής πολιτικής. Δεν ξέρω τι θα μπορούσε να παρακινήσει τον Πίτερ να συνταχθεί με ομοφυλόφιλους, τραβεστί και άλλες ταυτότητες φύλου. Σίγουρα δεν θα είχα προκαλέσει στη θέση του”.

Ο Γκουλάσι δεν έχει ακόμη απαντήσει στα σχόλια του Πέτρι.

 

Η αντίδραση του Ούγγρου ΥΠΕΞ

Σε δημοσίευσή του στο Facebook, ο Υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Πίτερ Σζιτζάρτο, αμφισβήτησε την απόφαση απόλυσης και την έλλειψη δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν ανέφερε το όνομα του Πέτρι, αλλά πόσταρε μια ασπρόμαυρη εικόνα του από την εποχή που αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας.

Η ανάρτηση απευθυνόταν στην Ευρωπαία Επίτροπο για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, την Ολλανδή πολιτικό Τζούντιθ Σαργκεντίνι και "κάθε άλλο φιλελεύθερο Ευρωπαίο πολιτικό που ειδικεύεται στην ανήθικη εκπαίδευση στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης! "

"Στη Γερμανία, ένας άντρας απολύθηκε από τη δουλειά του επειδή είπε τη γνώμη του για τη μετανάστευση και την οικογένεια. Που είστε τώρα; Πότε πρόκειται να διαμαρτυρηθείτε; Πότε ξεκινάτε τις διαδικασίες και με βάση ποιο άρθρο;”, έγραψε μεταξύ άλλων ο Σιτζάρτο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.

Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της Χέρτα μετέφερα ότι ενώ εκτιμούσαν πολύ τη δουλειά του Πέτρι, τα σχόλιά του αντιτίθενται στις θέσεις του συλλόγου σχετικά με την ανοχή και την πολυμορφία.

"Ήταν πάντα ανοιχτός, ανεκτικός και έτοιμος να βοηθήσει. Ποτέ δεν ενήργησε με ομοφοβικό ή ξενοφοβικό τρόπο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας, Κάρστεν Σμιντ, στην ανακοίνωση του συλλόγου, ενώ πρόσθεσε τα εξής: 

"Λαμβάνοντας υπόψιν τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μετάφραση των δηλώσεών του και το γεγονός ότι πολλά από τα όσα είπε ο Ζολτ στη συνέντευξη δεν δημοσιεύτηκαν χωρίς έγκριση, καταλήξαμε τελικά στο συμπέρασμα ότι τα σχόλια στο σύνολό τους δεν συμμορφώνονται με τις αξίες της Χέρτα”.

Στην ανακοίνωση της ομάδας της Μπουντεσλίγκα φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του Πέτρι, στις οποίες αναφέρει πως μετανιώνει για τα σχόλιά του. "Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν είμαι ομοφοβικός ή ξενοφοβικός. Λυπάμαι βαθιά για το σχόλιό μου σχετικά με την πολιτική μετανάστευσης και θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από όλους όσοι αναζητούν καταφύγιο εδώ. Μου άρεσε πολύ να δουλεύω για τη Χέρτα και σέβομαι την απόφασή της”, είπε χαρακτηριστικά ο 54χρονος προπονητής.


NEWSLETTER