Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 16:50

Η Πορτογαλία η πρώτη χώρα που υπέβαλε στις Βρυξέλλες το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης

Γράφτηκε από την
Η Πορτογαλία η πρώτη χώρα που υπέβαλε στις Βρυξέλλες το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης

Η πρώτη χώρα που υπέβαλε επισήμως στις Βρυξέλλες το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης, ένα στάδιο απαραίτητο για να λάβει την ευρωπαϊκή αρωγή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έγινε η Πορτογαλία, η χώρα που ασκεί και την προεδρία της ΕΕ το εξάμηνο αυτό, ανακοίνωσε σήμερα η Επιτροπή.

Η Κομισιόν έχει πλέον στη διάθεσή της δύο ημέρες για να επικυρώσει το σχέδιο, το οποίο θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Συμβούλιο -που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη- πριν αποδεσμευτούν τα προβλεπόμενα ποσά από το ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ο μηχανισμός αυτός, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μια πρωτοφανή κοινή προσφυγή σε δανεισμό, καταδεικνύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της Covid-19. Προβλέπει για την Πορτογαλία μια επιχορήγηση ύψους 13,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Χαιρετίζω το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας, που είναι το πρώτο που υποβλήθηκε επισήμως στην Επιτροπή», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ο στόχος μας παραμένει να εγκρίνουμε όλα τα σχέδια μέχρι το καλοκαίρι» ώστε να γίνουν οι πρώτες καταβολές, υπενθύμισε. Η Ευρώπη συχνά επικρίνεται για τη βραδύτητα των διαδικασιών της.

Η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται ότι θα είναι οι χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο, καθώς καθεμιά τους θα λάβει σχεδόν 70 δισ. ευρώ. Η Γαλλία θα λάβει σχεδόν 40 δισεκατομμύρια.

Οι καταβολές, οι οποίες θα βοηθήσουν να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις επικεντρωμένες ιδιαίτερα στο περιβάλλον και την ψηφιακή τεχνολογία, δεν θα είναι δυνατές παρά μόνο αφού το ευρωπαϊκό σχέδιο επικυρωθεί από τα 27 κράτη μέλη.

Μέχρι σήμερα δέκα χώρες δεν το έχουν ακόμη επικυρώσει, ανάμεσα στις οποίες η Γερμανία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Φινλανδία.


NEWSLETTER