Δευτέρα, 10 Μαϊος 2021 23:07

Γάζα: Αιματοκύλισμα με 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Γράφτηκε από την
Γάζα: Αιματοκύλισμα με 20 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Με αεροπορικές επιδρομές απαντά το Ισραήλ στην επίθεση με ρουκέτες από τη Γάζα. Για 20 νεκρούς και 65 τραυματίες κάνει λόγο το παλαιστινιακό υπ. Υγείας, μεταξύ αυτών και ένας διοικητής της Χαμάς. Παγκόσμια ανησυχία.

Τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 65 τραυματίστηκαν από την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ, απάντηση στις ρουκέτες που εξαπέλυσε το απόγευμα της Δευτέρας η Χαμάς από τη Γάζα.

Σύμφωνα, με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μεταξύ των νεκρών είναι και τουλάχιστον τρία παιδιά, αλλά και ένας ανώτερος διοικητής της Χαμάς.

Νωρίτερα, η Χαμάς είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτες με στόχο να πλήξει την Ιερουσαλήμ, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου που είχε εκδώσει, καλώντας το Ισραήλ να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ και τη συνοικία Σεΐχ Τζάρα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως εκτοξεύτηκαν επτά ρουκέτες από την Γάζα, και συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και τις γύρω περιοχές. Πρόσθεσε πως συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα με στόχο το νότιο Ισραήλ.

Το βράδυ της Δευτέρας, από τη Γάζα εκτοξεύτηκαν νέες ρουκέτες προς την Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα το απόγευμα, είχε γίνει η εκκένωση του Δυτικού Τείχους, μετά τις πρωινές συγκρούσεις στην Πλατεία Τεμενών και έπειτα από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ίδιο συνέβη και με την Κνέσετ, το Κοινοβούλιο του Ισραήλ, που επίσης εκκενώθηκε τη στιγμή που ακούγονται οι σειρήνες στην Ιερουσαλήμ.

Νετανιάχου: "Η Χαμάς ξεπέρασε τα όρια"

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ξεπέρασε «μια κόκκινη γραμμή» εκτοξεύοντας ρουκέτες προς το Ισραήλ σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχόμενος ότι θα δοθεί ισχυρή απάντηση από το εβραϊκό κράτος.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στη Γάζα ξεπέρασαν τα όρια το βράδυ της 'Ημέρας της Ιερουσαλήμ'» εκτοξεύοντας ρουκέτες στην περιοχή της Ιερουσαλήμ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας: «Το Ισραήλ θα αντιδράσει δυναμικά (...), όποιος επιτίθεται θα πληρώνει βαρύ τίμημα».

Τη Δευτέρα το πρωί περαιτέρω αιματοκύλισμα αποφεύχθηκε μάλλον από θαύμα όταν Ισραηλινός οδηγός έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές έξω από την Πύλη των Λεόντων στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με όσα μεταδόθηκαν, οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στο αυτοκίνητο. Ο οδηγός εκνευρίστηκε και αφού έκανε όπισθεν πάτησε το γκάζι και έπεσε με μεγάλη δύναμη πάνω σε συγκεντρωμένους.

Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα αφού ο οδηγός, τραυματισμένος, βγήκε από το αυτοκίνητο. Μονάδες ασφαλείας δεν υπήρχαν στο σημείο.

Ισραηλινά μέσα ισχυρίζονται ότι ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκίνητου, ωστόσο από το video δεν διαπιστώνεται κάτι τέτοιο.

Από το περιστατικό τραυματίστηκαν διαδηλωτές αλλά και ο οδηγός με το συνοδηγό του αυτοκινήτου, νεαροί άνδρες ηλικίας 27 και 28 ετών.

H παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος τόνισε από την πλευρά της ότι περιέθαλψε 278 Παλαιστίνους τραυματίες μετά από συγκρούσεις με τους Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα.

Επίσης, το πρωί, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Τέμενος Αλ Άκσα, μετά από συγκρούσεις με τους αστυνομικούς.

Η επανάληψη των βιαιοτήτων συνέπεσε με την «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που σηματοδοτεί, σύμφωνα με το εβραϊκό ημερολόγιο, την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το εβραϊκό κράτος.

Το βράδυ της Δευτέρας μάλιστα, μία πολύ μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερος τόπος του Ισλάμ, ενώ χιλιάδες πιστοί ήταν συγκεντρωμένοι. Η πυρκαγιά ήταν ορατή από απόσταση δύο και πλέον χιλιομέτρων.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ένα δέντρο τυλίχθηκε στις φλόγες χωρίς να έχουν προκληθεί ζημιές στο τέμενος αλ Άκσα.

Από τον Λευκό Οίκο έχει ήδη εκφραστεί η έντονη ανησυχία του Τζο Μπέιντεν για την κλιμάκωση της έντασης: "Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα το μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες στο Ισραήλ. Είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση".

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER