Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 19:05

La Repubblica: Τουρκικά ψαράδικα έριξαν πέτρες και εμβόλισαν ιταλικό αλιευτικό ανοικτά της Συρίας!

Γράφτηκε από την
La Repubblica: Τουρκικά ψαράδικα έριξαν πέτρες και εμβόλισαν ιταλικό αλιευτικό ανοικτά της Συρίας!

Σε «πόλεμο» εκτυλίχθηκε το επικερδές «κυνήγι» για το ψάρεμα της κόκκινης γαρίδας καθώς τουρκικά ψαράδικα επιτέθηκαν και εμβόλισαν ένα ιταλικό αλιευτικό στα ανοικτά της Συρίας, βορειοανατολικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, La Repubblica, τουρκικά αλιευτικά εμβόλισαν το ιταλικό ψαράδικο «Μικέλε Τζακαλόνε». Το σκάφος ζήτησε τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού της Ιταλίας, το οποίο απάντησε θετικά και σύμφωνα με τον ιστότοπο ilgiornale.it, έστειλε ελικόπτερο στο σημείο.

Το συμβάν έλαβε χώρα βορειοανατολικά της Κύπρου ανοικτά των ακτών της Συρίας, όταν το αλιευτικό «Μικέλε Τζακαλόνε» δέχθηκε επίθεση με πέτρες από 10 ψαράδικα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου «Agi», στο οποίο ανήκει το σκάφος, το ιταλικό αλιευτικό το οποίο προσπαθούσε να ψαρέψει κόκκινη γαρίδα και είχε ξεκινήσει από την Ματζάρα Νετλ Βάλο της Σικελίας. «Παρόμοια επεισόδια έχουν ξανασυμβεί, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους. Το συγκεκριμένο πλοιάριο είχε δεχθεί ξανά επίθεση στις 3 Μαΐου πάλι από Τούρκους ψαράδες σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Βεγγάζης στη Λιβύη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του αλιευτικού.

Ο λόγος των επιθέσεων είναι ποιος θα ψαρέψει πρώτος την κόκκινη γαρίδα που θεωρείται «πραγματικός θησαυρός» σ’ αυτές τις περιοχές. Αρχικά το «Μικέλε Τζακαλόνε», είχε σταματήσει στην Ελλάδα, αλλά επειδή το ψάρεμα δεν ήταν αρκετά επικερδές κατευθύνθηκε βορειοανατολικά της Κύπρου, ανοικτά των ακτών της Συρίας, τότε 10 τουρκικά αλιευτικά άρχιζαν να παρεμβαίνουν στη διαδρομή του, το ανάγκασαν να μαζέψει τα δίχτυα του, του πέταξαν πέτρες και τελικά το εμβόλισαν.

Η κατάσταση δείχνει να έχει εκτονωθεί καθώς όπως φαίνεται από τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή τη στιγμή, ο στολίσκος των ψαράδικων με σημαία της Τουρκίας κατευθύνεται ανατολικά, ενώ τα σκάφη με σημαία Ιταλίας κατευθύνονται προς την άλλη κατεύθυνση. Πάντως το συγκεκριμένο συμβάν δείχνει ότι υφίσταται πρόβλημα ως προς τα αλιευτικά δικαιώματα στις συγκεκριμένες περιοχές της Μεσογείου.

Πηγή: www.reader.gr


NEWSLETTER