Τρίτη, 11 Μαϊος 2021 21:35

Γαλλία: Πέθανε ο φιλόσοφος Ζακ Μπουβερές

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Πέθανε ο φιλόσοφος Ζακ Μπουβερές

Ο Γάλλος φιλόσοφος Ζακ Μπουβερές, ειδικός στον Βιτγκενστάιν και σε θέματα γλώσσας και επιστήμης, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, έγινε σήμερα, Τρίτη, γνωστό από το Κολέγιο της Γαλλίας.

"Η διεύθυνση, η συνέλευση των καθηγητών και όλη η κοινότητα του Κολεγίου της Γαλλίας έμαθαν με βαθιά λύπη τον θάνατο του Ζακ Μπουβερές, ομότιμου καθηγητή, κατόχου της έδρας Φιλοσοφίας της γλώσσας και της γνώσης από το 1995 έως το 2010", ανέφερε το ίδρυμα σε ανακοίνωση που διαβίβασε στο AFP.

"Αποτίνουν φόρο τιμής σε έναν καθηγητή που σημάδεψε βαθιά το Κολέγιο της Γαλλίας με τις μεγάλες διανοητικές και φιλοσοφικές απαιτήσεις και τη φυσική απλότητά του", προσθέτει.

Με καταγωγή από το Ντου, ένα γαλλικό διαμέρισμα στα σύνορα με την Ελβετία, ο Ζακ Μπουβερές σπούδασε στην Ecole normale supérieure και απέκτησε διδακτορικό στη φιλοσοφία. Ασχολήθηκε συστηματικά με τον Αυστριακό φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (1889-1951), ο οποίος μελέτησε εις βάθος τα θέματα της λογικής και της γλώσσας, σημειώνει το news247.gr.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη δεκαετία του 1960 που σημαδεύτηκε από την ηγεμονία του μαρξισμού και του στρουκτουραλισμού στο διανοητικό πεδίο, υπεραμύνθηκε της σαφήνειας, της ανεξαρτησίας της σκέψης και του δημοκρατικού διαλόγου. Έστρεψε κατόπιν το ενδιαφέρον του στη φιλοσοφία των επιστημών, στα μαθηματικά και στη φυσική κυρίως.

Εκτός από πολλά βιβλία για τον Βιτγκενστάιν, είναι συγγραφέας ενός πλούσιου έργου, για τον Αυστριακό σατιρικό συγγραφέα Καρλ Κράους (1874-1936) καθώς και για τον κοινωνιολόγο Πιερ Μπουρντιέ (1930-2002).

"Η γλώσσα μας ενδιαφέρει στη φιλοσοφία, γιατί η πραγματικότητα μας ενδιαφέρει", έλεγε στο εναρκτήριο μάθημα του στο Κολέγιο της Γαλλίας το 1995

 

 




NEWSLETTER