Τετάρτη, 12 Μαϊος 2021 22:57

Κόλαση σε Ισραήλ, Γάζα: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί και ρουκέτες - Αυξάνονται οι νεκροί

Γράφτηκε από την
Κόλαση σε Ισραήλ, Γάζα: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί και ρουκέτες - Αυξάνονται οι νεκροί



Οι νεκροί σε Γάζα και Ισραήλ έχουν ήδη ξεπεράσει τους 60, ενώ προς ώρας τουλάχιστον προοπτική αποκλιμάκωσης δεν διαφαίνεται


Κλιμακώνεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι ώρες η βία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους στη Μέση Ανατολή. Από τη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθούν να εκτοξεύονται ρουκέτες προς τις πόλεις του Ισραήλ ενώ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τους από αέρος αιματηρούς βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, 56 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας ενώ ανάμεσα στα θύματα είναι και 14 παιδιά. Την ίδια στιγμή νεκροί είναι και 6 Ισραηλινοί. Οι τραυματίες είναι 100άδες.

Νωρίς το βράδυ της Τετάρτης οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε μέσω twitter πως ξεκίνησε ακόμα μία πυραυλική επίθεση από την πλευρά της Χαμάς. Η Χαμάς ανακοίνωσε πως προχώρησε σε νέα εκτόξευση 130 ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το έδαφος του Ισραήλ, σε απάντηση σε ισραηλινές επιδρομές που σκότωσαν διοικητές της ένοπλης ισλαμιστικής οργάνωσης και κατέστρεψαν ένα ακόμη κτίριο στον παλαιστινιακό θύλακα.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους ενάντια σε τρεις πόλεις του Ισραήλ «σε απάντηση στην επιδρομή στο κτίριο Αλ Σορούκ και στο θάνατο μιας ομάδας ηγετών», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της. Σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το al jazeera ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τοποθεσίες που ανήκουν σε παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, αλλά και κτίρια ασφαλείας και Αστυνομίας. Το απόγευμα της Τετάρτης ισραηλινά μαχητικά έπληξαν ένα 14όροφο κτίριο στη Γάζα. Πρόκειται για το 3ο πολυόροφο κτίριο που χτυπά ο στρατός του Ισραήλ το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με το al jazeera στο κτίριο στεγάζονταν καταστήματα και γραφεία μέσων ενημέρωσης ενώ δεν χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χαμάς.

 


Συντονιστής ΟΗΕ για Μεσανατολικό: Οδεύουν σε «πόλεμο ευρείας κλίμακας»
Το Ισραήλ και η Χαμάς οδεύουν προς «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καλώντας όλες τις πλευρές να βάλουν «αμέσως» τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ τους.

«Σταματήστε αμέσως τα πυρά. Αυτή η κλιμάκωση οδεύει προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι επικεφαλής όλων των πλευρών πρέπει να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Οι ΗΠΑ στέλνουν απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή για να παροτρύνουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να «αποκλιμακώσουν» τη βία, μετά τη σειρά επιδρομών και συγκρούσεων των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε σήμερα ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας «σπαρακτικές» τις σκηνές βίας στην περιοχή. «Οι εικόνες που είδαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι σπαρακτικές. Και η απώλεια οποιασδήποτε ζωής άμαχου πληθυσμού είναι μια τραγωδία», τόνισε.

Πρόσθεσε πως ζήτησε από τον Χάντι Αμρ, υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για τις Ισραηλινο-Παλαιστινιακές Υποθέσεις, «να ταξιδέψει στην περιοχή για να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους… και να τους παροτρύνει εκ μέρους του προέδρου (Τζο) Μπάιντεν για αποκλιμάκωση της βίας».

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αποφυγή απώλειας άμαχου πληθυσμού. «Νομίζω ότι το Ισραήλ έχει ένα επιπλέον καθήκον να προσπαθήσει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να αποφύγει απώλειες άμαχου πληθυσμού, ακόμα κι αν έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό του».

Αξιωματούχος της Χαμάς δηλώνει ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις στο Ισραήλ «σε αμοιβαία βάση». Ο δεύτερος στην ιεραρχία της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, δήλωσε ότι η ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση είναι έτοιμη να διακόψει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ σε «αμοιβαία βάση», ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι ο αξιωματούχος της Χαμάς μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ τόνισε πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει να χρησιμοποιεί βία στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε σήμερα τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την έκκλησή του του προς όλα τα μέρη για μείωση των εντάσεων και για τερματισμό της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να μπορούν να ζουν με ασφάλεια και «να απολαμβάνουν ελευθερία, ασφάλεια, ευημερία και δημοκρατία».

Ακυρώνονται πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το Ισραήλ
Οι αμερικανικές αερογραμμές United Airlines, Delta Air Lines και American Airlines ακύρωσαν πτήσεις τους από ΗΠΑ προς Τελ Αβίβ για την Τετάρτη και την Πέμπτη, σύμφωνα με τον ιστότοπο FlightAware.

Εκπρόσωποι της United και της Delta επιβεβαίωσαν τις ακυρώσεις και ανέφεραν ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν την κατάσταση στο Ισραήλ, όπου η βία έχει κλιμακωθεί αυτή την εβδομάδα εν μέσω συγκρούσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η Delta «δεν έχει αποφασίσει για επανάληψη αυτής της σύνδεσης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

Πηγή: ethnos.gr

 


NEWSLETTER