Τετάρτη, 09 Ιουνίου 2021 17:15

Λεμέρ: Θα αντλήσουμε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή

Γράφτηκε από την
Λεμέρ: Θα αντλήσουμε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ από τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή

Στην εκτίμηση πως η χώρα του θα αντλήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον έσοδα από τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή που βρίσκεται τώρα υπό παγκόσμια διαπραγμάτευση, προέβη την Τετάρτη (9/6) ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Ο γάλλος ΥΠΟΙΚ μαζί με τους ομολόγους του από τις δυνάμεις της Ομάδας των 7 (G7) το Σάββατο (5/6) συμφώνησαν να στηρίξουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αναθεώρηση των κανόνων διασυνοριακής φορολόγησης μεταξύ 139 χωρών.

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM και εστιάζοντας στα χρήματα που θα αποδώσει στη Γαλλία ο ελάχιστος φόρος, ο Λεμέρ δήλωσε: «Είναι ακόμα λίγο δύσκολο να υπολογιστεί, αλλά είναι αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος».

Ένας ξεχωριστός πυλώνας των διεθνών συνομιλιών επικεντρώνεται στο πώς θα διαμοιραστεί μεταξύ διαφορετικών χωρών το δικαίωμα να φορολογούν τις 100 μεγαλύτερες εταιρίες, των οποίων τα κέρδη θεωρούνται ότι ξεπερνούν ένα συνηθισμένο επίπεδο.

Ο Λεμέρ, όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εξήγησε ότι βάσει του πυλώνα αυτού, η Γαλλία θα μπορούσε να αναμένει να δει 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ σε επιπλέον φορολογικά έσοδα ενώ ο ισχύων φόρος ψηφιακών υπηρεσιών, που το Παρίσι έχει υποσχεθεί να ανακαλέσει μόλις υπάρξει διεθνής συμφωνία, εισφέρει περίπου 450 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανησυχίες ότι η Amazon ίσως να μην εμπίπτει στις προτάσεις για τη φορολόγηση «υπερκερδών» καθώς το συνολικό λειτουργικό της περιθώριο είναι κάτω από το προβλεπόμενο όριο του 10%.

Αξιωματούχοι κοντά στις συνομιλίες δήλωσαν χθες ότι τα κράτη της G7 είχαν βρει έναν τρόπο για να περιλαμβάνουν την Amazon, στοχοποιώντας συγκεκριμένα την περισσότερο κερδοφόρα μονάδα cloud computing, κάτι που ο Λεμέρ δήλωσε ότι στηρίζει.

«Θα ήθελα να υπάρξει κατάτμηση των δραστηριοτήτων της Amazon, ούτως ώστε ό,τι είναι ιδιαιτέρως κερδοφόρο να υπόκειται στην ψηφιακή φορολογία», επεσήμανε τονίζοντας: «Η Amazon πρέπει να πληρώσει αυτό τον φόρο».

Σύμφωνα με τον Λεμέρ, υπάρχουν «τρία δύσκολα ζητήματα στην πορεία αυτής της πιο δίκαιης και πιο αποτελεσματικής διεθνούς φορολόγησης».

Αρχικά, ότι «η Κίνα πρέπει να δώσει το δικό της ”πράσινο φως”. Πιστέψτε με, αυτό είναι ένα τελείως άλλο θέμα». Δεύτερον, «ότι ο φόρος αυτός του 15% να είναι ένας ελάχιστος φόρος: θα επιχειρήσουμε με άλλους Ευρωπαίους εταίρους να πάμε πιο πέρα από το 15%». Τέλος, «πρέπει όλοι οι ψηφιακοί κολοσσοί χωρίς εξαίρεση να βρίσκονται στο πεδίο αυτού του φόρου».


NEWSLETTER