Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 21:21

Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, με την αποχή στα ύψη

Γράφτηκε από την
Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στη Γαλλία, με την αποχή στα ύψη

Το κόμμα της Λε Πεν φιλοδοξεί να κερδίσει για πρώτη φορά σε μια επαρχία στέλνοντας μήνυμα για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Η Γαλλία ψηφίζει για τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών που θα μπορούσε να δώσει στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν την πρώτη της νίκη σε κάποια από τις περιφέρειες της χώρας. Μέχρι στιγμής μεγάλος πρωταγωνιστής, όπως αναμενόταν, είναι η αποχή, η οποία και προβλέπεται να καταγράψει ποσοστό ρεκόρ.

Η Λεπέν η ίδια δεν είναι υποψήφια, αλλά οι συγκεκριμένες εκλογές αποτελούν για την ίδια και το κόμμα της πρόβα τζενεράλε εν όψει των προεδρικών εκλογών που ακολουθούν. Περίπου 48 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες, προκειμένου να ψηφίσουν για μια θητεία έξι ετών τους συμβούλους σε δεκατρείς περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας και δύο υπερπόντια διαμερίσματα.

Εντούτοις, η συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν προσελκύει γενικά τους ψηφοφόρους (σχεδόν 51% αποχή είχε καταγραφεί στον πρώτο γύρο το 2015) και η έλλειψη ενδιαφέροντος θα μπορούσε να ανέλθει στο 61% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (Rassemblement national- RN) της φιναλίστ των προεδρικών του 2017 Μαρίν Λεπέν δείχνει να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ιδίως επειδή η αποχή φαίνεται πως ευνοεί τα άκρα, την ώρα που το κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν Η Δημοκρατία Εμπρός (La République en marche), νεοσυσταθέν και χωρίς πραγματικές εδαφικές βάσεις δεν βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση.

«Δεν είναι το περιεχόμενο των εκλογών που θα δώσει μία ένδειξη, είναι το ποσοστό της αποχής. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν θα πάνε να ψηφίσουν διότι δεν πιστεύουν πλέον σε αυτό», εκτιμούσε νωρίς το πρωί ο Μπενουά Μανουέλ, ένας ψηφοφόρος από το Σεν Ντενίς. «Αυτό που φοβάμαι, είναι κυρίως η αποχή ρεκόρ», είπε η Μαρί Κλερ Ντιάζ, μία ψηφοφόρος από το Σεν Ντενίς.

Χωρίς προηγούμενο η αποχή

Η συμμετοχή στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18:00 ώρα Ελλάδος) ανερχόταν μόλις στο 26.72%, μειωμένη σε σύγκριση με το 2015 (43.01%). «Όσο η αποχή αυξάνεται, σε ποσοστό ψήφων, οι ακραίες προσφορές στο πολιτικό φάσμα θα κερδίζουν από αυτό», σημείωνε, πριν από τις κάλπες, ο πολιτικολόγος από τη Σορβόννη Πιερ Λεφεμπούρ.

Έπειτα από μια εξουθενωτική χρονιά με λοκντάουν, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και περιορισμούς, ο σημερινός πρώτος γύρος είναι πιθανόν να αποδειχθεί δεινός για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το κόμμα του οποίου Η Δημοκρατία Μπροστά (La République en marche) προβλέπεται να μην επικρατήσει σε καμία από τις 13 περιοχές της μητροπολιτικής Γαλλίας.

Έχοντας ενισχυθεί από μια αναζωπύρωση θεμάτων τάξης και νόμου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, παρά το γεγονός ότι οι γαλλικές περιφέρειες δεν έχουν εξουσίες αστυνόμευσης, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν ελπίζει να κεφαλαιοποιήσει κέρδη παρουσιάζοντας μια νέα ταυτότητα, βάσει της οποίας δείχνει να αφήνει τις υποσχέσεις της περί "Frexit" και την εμπρηστική ρητορική.

«Μοιάζει λιγότερο ακραία στα μάτια των Γάλλων, λιγότερο επικίνδυνη για τη δημοκρατία, σε σχέση με πριν από δέκα χρόνια», λέει στο Reuters ο Μπρις Τεϊντουριέρ, ένας αναλυτής της εταιρείας δημοσκοπήσεων IPSOS.

Η καλύτερη ευκαιρία για το κόμμα της βρίσκεται στη νότια Γαλλία, την περιοχή γύρω από τη Μασσαλία και τη Νίκαια, όπου ένας από τους υποψηφίους της Λεπέν προβλέπεται, από μία δημοσκόπηση, να επικρατήσει ακόμα και αν όλα τα κόμματα συμμαχήσουν εναντίον του. Το να επικρατήσει σε μία περιφέρεια, για πρώτη φορά, θα δώσει στη Λεπέν μια μεγάλη ώθηση, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές και θα αποτελέσει πλήγμα για τον πρόεδρο Μακρόν, που παρουσίαζε τον εαυτό του ως μία "ασπίδα" απέναντι στην ακροδεξιά.

Η ακροδεξιά αναμένεται επίσης να τα πάει καλά σε άλλες δύο περιφέρειες, στο Καλαί και στη Βουργουνδία, με τη βοήθεια της χαμηλής συμμετοχής σε μια χώρα η προσοχή της οποίας στρέφεται στις καλοκαιρινές διακοπές για να ξεχάσει την πανδημία.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER