Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 22:29

Γαλλία: Ήττα Μακρόν, νικήτριες η Δεξιά και η αποχή στις περιφερειακές εκλογές

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Ήττα Μακρόν, νικήτριες η Δεξιά και η αποχή στις περιφερειακές εκλογές

Ο πρώτος γύρος των εκλογών για τους νέους επικεφαλής περιφερειών και διαμερισμάτων διεξήχθη σήμερα στη Γαλλία, με τα πρακτορεία δημοσκοπήσεων να εκτιμούν, αφού έκλεισαν οι κάλπεις, ότι το παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα της Γαλλίας κυριάρχησε, ενώ το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν φαίνεται πως δεν πήγε όσο καλά ανέμενε.

Σε κάθε περίπτωση, νικήτρια των εκλογών ήταν η αποχή, καθώς η προσέλευση στις κάλπες ήταν πολύ χαμηλή. Επίσης οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν από την εκστρατεία γύρω από θέματα ασφάλειας, αλλά και οικονομίας.

Τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων, εκτιμούν ότι το παραδοσιακό συντηρητικό κόμμα, οι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες συνολικές ψήφους, ακολουθούμενοι από τον Εθνικό Συναγερμό, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Πιο χαμηλά βρίσκονται τα κόμματα της Αριστεράς και των Πρασίνων, όπως και το το κεντρώο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που καταγράφει μια βαριά ήττα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των ηγετών των 13 περιφερειών της Γαλλίας, αφορούν κυρίως τοπικά ζητήματα, ωστόσο γενικότερα οι πολιτικοί βλέπουν τις εκλογές αυτές ως «όχημα» για να κερδίσουν ψηφοφόρους στις προεδρικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον επόμενο Απρίλιο.

Τα κόμματα που κερδίζουν πάνω από το 10% των ψήφων στο πρώτο γύρο θα λάβουν μέρος στην αποφασιστική αναμέτρηση της 27ης Ιουνίου (δεύτερος γύρος) που θα αναδείξει τις περιφερειακές αρχές.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER