Τετάρτη, 07 Ιουλίου 2021 22:58

Σε «κατάσταση πολιορκίας» η Αϊτή μετά την δολοφονία του προέδρου

Γράφτηκε από την
Σε «κατάσταση πολιορκίας» η Αϊτή μετά την δολοφονία του προέδρου

Σε «κατάσταση πολιορκίας» κήρυξε τη χώρα ο προσωρινός πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Αϊτής Κλοντ Ζοζέφ μετά την δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ μέσα στο σπίτι του. Η κυβέρνηση αποκτά επιπρόσθετες εξουσίες και κάνει έκκληση στους κατοίκους.

Χαρακτηριστικά, ο Κλοντ Ζοζέφ ανέφερε το εξής: «Εφαρμόζοντας πιστά το άρθρο 149 του Συντάγματος, προήδρευσα του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου και αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση πολιορκίας σε όλη τη χώρα».

«Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον πρόεδρο και τραυμάτισαν τη σύζυγό του», είπε χαρακτηριστικά και διαβεβαίωσε πως η δολοφονία «δεν θα μείνει ατιμώρητη». «Οι δράστες, οι δολοφόνοι του Ζοβενέλ Μοΐζ, θα πληρώσουν για αυτό που έκαναν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε στη συνέχεια και τόνισε πως «η δημοκρατία πρέπει να κερδίσει, οι σκοτεινές δυνάμεις θα ηττηθούν».

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι αφού «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο», όπως είπε, ενώ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει το συντομότερο δυνατόν για να συζητήσει τις εξελίξεις στην Αϊτή.

Στόχος της DEA

Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μοΐζ έγινε στόχος μελών της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (DEA), που εισέβαλαν στη φυλασσόμενη κατοικία του, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο στα οποία ένας άνδρας με αμερικανική προφορά ακούγεται να φωνάζει με τηλεβόα: «Επιχείρηση της DEA. Όλοι πέστε στο έδαφος. Επιχείρηση της DEA. Κάντε πίσω, πέστε στο έδαφος».

Επίσης, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί και είδαν άνδρες ντυμένους στα μαύρα να κινούνται τρέχοντας στη γειτονιά της προεδρικής κατοικίας,Πεσιονβίλ στο Πορτ-Ο-Πρενς, στην οποία ζουν πλούσιοι πολίτες και θεωρείται από τις πιο ασφαλείς στη χώρα.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Νικολά ντε Ριβιέρ, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι «σοκαρισμένο» από τη δολοφονία του Μοΐζ και ανησυχεί για την κατάσταση της πρώτης κυρίας. Σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες, το ΣΑ ενδέχεται να συνεδριάσει σύντομα για να εξετάσει την κατάσταση στην Αϊτή.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τη δολοφονία και ζήτησε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι. «Ο γενικός γραμματέας καλεί όλους τους Αϊτιινούς να διαφυλάξουν τη συνταγματική τάξη, να παραμείνουν ενωμένοι απέναντι σε αυτή την αποτρόπαια πράξη και να απορρίψουν τη βία. Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Αϊτής», είπε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Τρομερή» και «τραγική» χαρακτήρισε τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής ο Λευκός Οίκος, υπογραμμίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια. Πρόκειται για «μια τρομερή επίθεση, μια τραγική επίθεση, που είχε στόχο τον πρόεδρο της Αϊτής και τη σύζυγό του στη διάρκεια της νύκτας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με οποιαδήποτε μορφή βοήθειας τον πληθυσμό και την κυβέρνηση της Αϊτής, αν διεξαχθεί έρευνα», πρόσθεσε.

Η Δομινικανή Δημοκρατία, που είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει χερσαία σύνορα με την Αϊτή, ανακοίνωσε ότι κλείνει αμέσως τα σύνορα. «Δώσαμε εντολή να κλείσουν αμέσως» τα σύνορα, μήκους 380 χιλιομέτρων, των δύο χωρών που μοιράζονται το νησί Ισπανιόλα, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, Σεϊνέτ Σάντσες.

«Λυπόμαστε και καταδικάζουμε τη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ και της πρώτης κυρίας, Μαρτίν Μοΐζ. Το έγκλημα αυτό είναι μια επίθεση εναντίον της δημοκρατικής τάξης της Αϊτής και της περιοχής», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος Λουίς Αμπινάντερ.

Τι προηγήθηκε της δολοφονίας

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 7 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε στην κατοικία του, ένα γεγονός που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την πιο φτωχή χώρα της αμερικανικής ηπείρου, η οποία ήδη αντιμετώπιζε μια διπλή κρίση, πολιτική και στον τομέα της ασφάλειας.

Η ανακοίνωση της δολοφονίας έγινε από τον προσωρινό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ. Ο πρόεδρος δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του από ξένους που μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά. Επιτέθηκαν στην κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας», δήλωσε, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».

Από την αρχή του Ιουνίου, συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στο δυτικό Πορτ-ο-Πρενς είχαν παραλύσει την κυκλοφορία στο νότιο μισό της χώρας και στην πρωτεύουσα της Αϊτής.

Χιλιάδες κάτοικοι της πολύ φτωχής συνοικίας Μαρτισάν, την οποία διεκδικούν οι συμμορίες, υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα καταλύματά τους και να καταφύγουν σε συγγενείς ή σε χώρους γυμναστηρίων. Στις 30 Ιουνίου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών στο κέντρο του Πορτ-ο-Πρενς, μεταξύ των οποίων ένας δημοσιογράφος, ο Ντιέγκο Σαρλ, και μια αντιπολιτευόμενη πολιτικός, η Αντουανέτ Ντικλέρ.

Στο πολιτικό πεδίο, ο Ζοβενέλ Μοΐζ είχε διορίσει επτά πρωθυπουργούς στη διάρκεια της θητείας του. Ο τελευταίος στη σειρά, ο Αριέλ Ανρί, δεν κατάφερε να αναλάβει καθήκοντα. «Η αποστολή μου είναι απλή. Ο πρόεδρος μου ανέθεσε να δημιουργήσω ένα περιβάλλον πρόσφορο για τη διοργάνωση εκλογών με τη συμμετοχή όλων, με ισχυρή συμμετοχή», είχε δηλώσει χθες, Τρίτη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER