Πέμπτη, 08 Ιουλίου 2021 08:09

Αϊτή – Δολοφονία προέδρου: Δύο συλλήψεις και τέσσερις ύποπτοι νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών

Γράφτηκε από την

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αϊτή έπειτα από την πρωτοφανή δολοφονία που έκανε το γύρο του κόσμου

Τέσσερα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για συμμετοχή στη δολοφονία του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ σκοτώθηκαν από την αστυνομία κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών και άλλα δύο συνελήφθησαν, δήλωσε αργά την Τετάρτη ο αρχηγός της αστυνομίας της Αϊτής. Ο αρχηγός, Λεόν Σαρλ, δήλωσε επίσης ότι τρεις αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν.

«Η αστυνομία δίνει μάχη με τους δράστες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας ότι οι αρχές εξακολουθούν να καταδιώκουν ορισμένους υπόπτους. Οι αρχές δεν κατονόμασαν κανέναν από τους υπόπτους ούτε ανέφεραν στοιχεία που να τους συνδέουν με τη δολοφονία, μεταδίδουν οι New York Times.
Εκατομμύρια κάτοικοι της Αϊτής στριμώχνονταν με αγωνία γύρω από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, μένοντας μακριά από τους δρόμους καθώς προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιος σκότωσε τον πρόεδρο, γιατί, και τι μπορεί να σημαίνουν οι επόμενες ημέρες για τη χώρα. Η δολοφονία δημιούργησε ένα πολιτικό κενό που απειλεί να βαθύνει την αναταραχή που αντιμετωπίζει η Αϊτή εδώ και μήνες.
Η σύζυγος του προέδρου, πυροβολήθηκε επίσης κατά την επίθεση, ανέφερε σε δήλωσή του ο προσωρινός πρωθυπουργός, Κλοντ Ζοζέφ. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στη νότια Φλόριντα για θεραπεία.

«Μια ομάδα αγνώστων ατόμων, ορισμένοι εκ των οποίων μιλούσαν ισπανικά, επιτέθηκε στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας και έτσι τραυμάτισε θανάσιμα τον αρχηγό του κράτους», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν υπήρχαν πολλές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με το ποιος μπορεί να πραγματοποίησε τη δολοφονία.

Σε συνέντευξή του στους New York Times, ο κ. Ζοζέφ δήλωσε ότι είναι αυτός που κυβερνά τη χώρα αυτή τη στιγμή. Ένας νέος πρωθυπουργός είχε προγραμματιστεί να αντικαταστήσει τον κ. Ζοζέφ αυτή την εβδομάδα, και ο επικεφαλής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να έχει συμβάλει στην επαναφορά της της τάξης, πέθανε από Covid-19 τον Ιούνιο.

Αργότερα την Τετάρτη, σε διάγγελμα προς το έθνος, ο κ. Ζοζέφ παρουσιάστηκε ως επικεφαλής της κυβέρνησης και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και οι κυβέρνηση κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: ethnos.gr/