Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 09:00

Βραζιλία: Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τον πρόεδρο Μπολσονάρου

Γράφτηκε από την
Βραζιλία: Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτει τον πρόεδρο Μπολσονάρου

Για πρώτη φορά, η πλειοψηφία των Βραζιλιάνων απορρίπτει τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, καθώς σοβαρές κατηγορίες σχετικά με προμήθειες και δωροδοκίες στελεχών, έπληξαν την ήδη επιβαρυμένη εικόνα του Βραζιλιάνου προέδρου για την χείριστη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Datafolha, το 54% των Βραζιλιάνων υποστηρίζει μια κίνηση της Κάτω Βουλής να αρχίσει διαδικασίες παραπομπής του προέδρου, αν και 42% αντιτίθεται. Στην τελευταία έρευνα της Datafolha για το θέμα, που κυκλοφόρησε τον Μάιο, οι υποστηρικτές και οι αντίπαλοι της κατηγορίας ήταν ουσιαστικά ισόπαλοι.

Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Datafolha, η οποία κυκλοφόρησε την Πέμπτη, το 51% των Βραζιλιάνων δήλωσε ότι δεν ενέκρινε τον Μπολσονάρου, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2019.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η πρωτεύουσα Μπραζίλια ενοχλήθηκε από ισχυρισμούς ότι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι ζήτησαν δωροδοκίες για γρήγορο έλεγχο και υπερκοστολόηση του εμβολίου Covaxin που ανέπτυξε η ινδική Bharat Biotech. Στα τέλη Ιουνίου, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέστειλε τη συμφωνία προμηθειών ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων (304 εκατομμύρια δολάρια).

Αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας και ένα μέλος του Κογκρέσου δήλωσαν ότι εκφράστηκαν ανησυχίες σχετικά με τη συμφωνία της Covaxin με τον Μπολσονάρου, αλλά δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί μέτρα. Την περασμένη εβδομάδα, ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου εξουσιοδότησε έρευνα για τον πρόεδρο ώστε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του.

Σε σημερινή ραδιοφωνική συνέντευξή του ο Μποσονάρου δήλωσε πως είχε λάβει μέτρα αφού οι αξιωματούχοι του κοινοποίησαν τις ανησυχίες τους για τη συμφωνία για το Covaxin, αλλά δεν επεκτάθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER