Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 22:20

Κορονοϊός: Η Ισπανία επαναφέρει περιορισμούς και απαγόρευση κυκλοφορίας

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Η Ισπανία επαναφέρει περιορισμούς και απαγόρευση κυκλοφορίας

Απέναντι στην δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού ορισμένες περιφέρειες της Ισπανίας «ξανακλείνουν» σταδιακά – το «οπλοστάσιο» των αρχών περιλαμβάνει ήδη το κλείσιμο των κλαμπ που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας ή στον αριθμό πελατών, ακόμη και επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Η Καταλονία, επίκεντρο αυτού του πέμπτου κύματος της πανδημίας, ετοιμάζεται σήμερα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, να ζητήσει από τη δικαιοσύνη της περιφέρειας την έγκρισή της για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περισσότερο πληγείσες πόλεις, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Βαρκελώνη, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα κλαμπ σε κλειστούς χώρους σφραγίστηκαν για τουλάχιστον 15 ημέρες, ενώ ένα τεστ αντιγόνου ή PCR αρνητικό απαιτείται για να παραστεί κάποιος σε υπαίθριες εκδηλώσεις αν σε αυτές συναθροίζονται περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Άλλες περιφέρειες έλαβαν ή εξετάζουν να λάβουν παρόμοια μέτρα.

Η περιφέρεια της Βαλένθια επέβαλε ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα και περιόρισε σε 10 τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε συναθροίσεις σε 32 περιοχές που έχουν περισσότερους από 5.000 κατοίκους, μετά την έγκριση της ανώτερης δικαστικής αρχής.

Αντίθετα, η κυβέρνηση του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων ήθελε να υιοθετήσει αντίστοιχους περιορισμούς αλλά εμποδίστηκε από την τοπική δικαιοσύνη.

Η μετάλλαξη Delta, πολύ πιο μεταδοτική από την Alpha, είναι η αιτία εδώ και εβδομάδες για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους νέους.

Το βράδυ της Τρίτης, η επίπτωση ανήλθε σε 436 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών, επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί μετά τις «μαύρες ώρες» της πανδημίας.

Και αυτός είναι ο εθνικός μέσος όρος. Γιατί στους νέους η κατάσταση είναι «εκτός ελέγχου»: Η επίπτωση ήταν την Τρίτη 3.311 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα από 20 έως 29 ετών.

«Οι αριθμοί είναι περισσότερο από κακοί», δήλωνε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος της καταλανικής κυβέρνησης για τα θέματα υγείας Ζοσέπ Μαρία Αργκιμόν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER