Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 14:40

Κίνα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από του ανεμβολίαστους

Γράφτηκε από την
Κίνα: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από του ανεμβολίαστους

Απαγόρευση εισόδου στα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα σουπερμάρκετ: εκατομμύρια ανεμβολίαστοι Κινέζοι απειλούνται με κοινωνική περιθωριοποίηση, σύμφωνα με τους κανονισμούς που υιοθετούν οι τοπικές αρχές.

Η Κίνα, η χώρα στην οποία εμφανίσθηκε ο κορονοϊός στο τέλος του 2019 για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει χορηγήσει 1,4 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων και προγραμματίζει τον εμβολιασμό των δύο τρίτων του πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους. Όμως, πολλοί Κινέζοι δεν έχουν πεισθεί ή αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ή θεωρούν ότι ο εμβολιασμός δεν είναι αναγκαίος στην χώρα από την οποία η επιδημία έχει σχεδόν εξαλειφθεί, αναφέρει το ΑΠΕ.

Καθώς όμως η πολύ μεταδοτικότερη παραλλαγή Δέλτα κυκλοφορεί στις γειτονικές χώρες, οι αρχές πόλεων και περιφερειών στην Κίνα σχεδιάζουν να επιβάλουν τον εμβολιασμό στους κατοίκους τους, σε μία κίνηση που πολύ πιθανόν προαναγγέλλει την λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, η πόλη Σουσιόνγκ της επαρχίας Γιουνάν ανακοίνωσε ότι όλοι κάτοικοι άνω των 18 ετών θα πρέπει να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου μέχρι τις 23 Ιουλίου. Εκείνοι που δεν θα συμμορφωθούν «δεν θα γίνονται δεκτοί σε δημόσιους χώρους όπως τα νοσοκομεία, τα γηροκομεία, τα σχολεία, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία, οι φυλακές και τα μέσα μαζικής μεταφοράς», προειδοποιεί η δημοτική αρχή, ενώ σε έναν μήνα, μόνο τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου θα γίνονται δεκτά στους χώρους αυτούς.

Στην επαρχία Χενάν, η κομητεία Τιανχέ απειλεί με απόλυση τους ανεμβολίαστους δημόσιους υπαλλήλους από τις 20 Ιουλίου. Η λήψη αυτών των δραστικών μέτρων επικρίνεται στα κοινωνικά δίκτυα. «Στην αρχή μας λένε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός και τώρα γίνεται υποχρεωτικός», γράφει χρήστης του Weibo. «Μόλις έκανα την δεύτερη δόση, αλλά αυτή η πολιτική μοιάζει με εξαναγκασμό». Τους τελευταίους μήνες, οι τοπικές αρχές προσπάθησαν με ήπιους τρόπους να πείσουν τους Κινέζους να εμβολιασθούν, προσφέροντας από κουπόνια έως…φρέσκα αυγά με αντάλλαγμα μία δόση εμβολίου. Τώρα, όπως φαίνεται, οι περιφέρειες αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία επιβολής μέτρων που θα καθιστούν στην πραγματικότητα τον εμβολιασμό υποχρεωτικό, προλειαίνοντας το έδαφος για την εφαρμογή εθνικής πολιτικής που θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό μέσω της περιθωριοποίησης των ανεμβολίαστων.


NEWSLETTER