Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 18:03

Ερντογάν στην Κύπρο: Έντονη καταδίκη ΥΠΕΞ για τις εξαγγελίες στα Βαρώσια (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ερντογάν στην Κύπρο: Έντονη καταδίκη ΥΠΕΞ για τις εξαγγελίες στα Βαρώσια (βίντεο)

Να σεβαστεί η Τουρκία τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητάει με ανακοίνωσή του το υπουργείο εξωτερικών για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου που εξήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την εξαγγελία Ερντογάν από το Βαρώσι, για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και αλλαγή του καθεστώτος της. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η εξαγγελία του Τούρκου προέδρου «αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Όπως ξεκαθαρίζει, η χώρα μας, «σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου για τον αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Η εξαγγελία αυτή αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία καλούν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς και προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Υπογραμμίζουμε με έμφαση την ανάγκη διατήρησης του καθεστώτος της περίκλειστής πόλης των Βαρωσίων και καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως οι 550 (1984), 789 (1992) και 1251 (1999). Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως ορίζουν οι σχετικές αποφάσεις του ΣΑ ΟΗΕ και είναι συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχές που καλούμε την υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα, Τουρκία να σεβαστεί».

«Εχθρός της Τουρκίας ο Μητσοτάκης»

Ακολούθησε το Έθνος στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr
Νωρίτερα την Τρίτη, 20 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφέρθηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ούτε λίγο, ούτε πολύ «εχθρό της Τουρκίας».

Σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τώρα σήμερα, όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν… Μαζί με τον Μητσοτάκη. Στην Αμερική ίσως σε μια τηλεδιάσκεψη… Δεν ξέρω όσοι εχθροί της Τουρκίας υπάρχουν, θα συγκεντρωθούν και θα βγάλουν ένα λόγο που θα αποτελέσει μια απάντηση σε μας. Ας το κάνουν, εμείς δίνουμε τα δικά μας μηνύματα».

Επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό περί λύσης δύο κρατών, τονίζοντας ότι «η νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να προχωρήσει μόνο μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών. Πρώτα από όλα, το κυρίαρχο και ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκύπριων πρέπει να επικυρωθεί. Αυτό είναι το κλειδί της λύσης».

«Η ζωή στα Βαρώσια θα ξαναρχίσει»

Σχολιάζοντας δε την απόφαση του Ερσίν Τατάρ περί αποστρατιωτικοποίησης τμήματος των Βαρωσίων, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «η ζωή στα Βαρώσια, θα ξαναρχίσει. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων όσον αφορά τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, οι πόρτες θα ανοίξουν για μια νέα εποχή στα Βαρώσια που θα είναι προς το συμφέρον όλων».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «το ότι το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων θα ξεκινήσει πιλοτικά, ότι δηλαδή θα ανοίξει το 3.5% της περιοχής, δείχνει και την ευαισθησία των τουρκοκυπριακών αρχών».

Πυρά και κατά της ΕΕ

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως η ΕΕ λέει ψέματα «Όλο ψέματα! Δεν έχουν δημοκρατικό αίσθημα αυτοί. Η ΕΕ θα έδινε υλική και διοικητική υποστήριξη στη βόρεια Κύπρο. Έδωσε; Όχι, δεν έδωσε τίποτα! Γιατί; Αυτοί έχουν στηρίξει όλη τους τη ζωή πάνω σε ψέματα. Δεν είναι ειλικρινείς. Τις προάλλες με κάλεσαν και μου είπαν το εξής: “Άκουσα ότι στις 20 του μήνα θα κάνεις μία ομιλία στη βόρεια Κύπρο”. Ε και; “Υποθέτω εκεί δεν θα κάνετε μία ομιλία που θα δώσει μηνύματα που θα ενοχλήσουν”. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για αυτό».

Σε δηλώσεις του εξάλλου μετά την πρωινή προσευχή, ο πρόεδρος της Τουρκίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε.

Περισσότερα στο ethnos.gr


NEWSLETTER