Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 16:30

Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία θα φτάσει σε προ-πανδημικά επίπεδα στο α' τρίμηνο του 2022

Γράφτηκε από την
Λαγκάρντ: Η ευρωπαϊκή οικονομία θα φτάσει σε προ-πανδημικά επίπεδα στο α' τρίμηνο του 2022

Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης βρίσκεται σε σωστή τροχιά, ωστόσο η πανδημία εξακολουθεί να σκιάζει τις προοπτικές, δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής.

«Η οικονομία ανέκαμψε το β' τρίμηνο και βρίσκεται σε τροχιά για ισχυρότερη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο», δήλωσε, συνδέοντας το με την άρση των μέτρων για την πανδημία. Η ΕΚΤ εκτιμά πως θα υπάρξει rebound στην μεταποίηση και στις υπηρεσίες, ωστόσο μια πιθανή επέκταση της Δέλτα, πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά αυτή την ανάκαμψη, ειδικά για τον κλάδο των υπηρεσιών.

Με το άνοιγμα της οικονομίας, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξάνονται, το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά εργασίας, κάτι που αυξάνει την αισιοδοξία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και έτσι και οι επενδύσεις. Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει στα προ-πανδημικά επίπεδα στο α' τρίμηνο του επόμενου έτους.

Πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει ρυθμό, ωστόσο η ανάκαμψη αναμένεται να είναι βραχύβια και το outlook του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένο, δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 1,9%, τόνισε, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω και να μειωθεί κατόπιν, όσο υποχωρούν οι λόγοι που οδήγησαν και στις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια κ.α.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το insider.gr, διευκρίνισε πως πιέσεις σε τιμές θα παραμείνουν για ένα διάστημα. Γενικά, μεσοπρόθεσμα θα υπάρξουν αυξήσεις των τιμών παραμένοντας όμως κάτω από τον στόχο του 2%.

Τέλος, η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε πως αν και το ΔΣ παρατηρεί πως οι επενδύσεις επανέρχονται από τις επιχειρήσεις, η εξάπλωση της πανδημίας ενδέχεται να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παραγωγής.


NEWSLETTER