Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 11:14

Γαλλία: Στους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Στους δρόμους ξανά τα κίτρινα γιλέκα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Ποσοστό 35% των ερωτηθέντων σε μία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση δήλωσε ότι στηρίζει το κίνημα και το αντιμετωπίζει με συμπάθεια

Την επανεμφάνισή τους στους δρόμους της Γαλλίας έκαναν τα «Κίτρινα γιλέκα». Σε πάνω από 150 πόλεις συμμετείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις μαζικές διαδηλώσεις κατά των αναγκαστικών μέτρων εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και το υγειονομικό πάσο. Φορώντας και πάλι κίτρινα γιλέκα, φέρνουν στη μνήμη το κύμα διαμαρτυριών από τον Νοέμβριο του 2018, που προκάλεσε στον πρόεδρο Μακρόν σοβαρή εσωτερικοπολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τη DW, σχεδόν σε 300.000 είχε φτάσει ο αριθμός των διαδηλωτών στο απόγειο των κινητοποιήσεων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν πάνω από 200.000 σύμφωνα με επίσημες πηγές. Σαφής αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα πριν από την απόφαση του κοινοβουλίου για την αυστηροποίηση των μέτρων. Παρατηρητές περιγράφουν το νέο κύμα διαμαρτυριών ως εξαιρετικά ετερογενές. Στις τάξεις των διαδηλωτών συναθροίζονται οπαδοί της άκρας Δεξιάς και της Αριστεράς, αλλά και μετριοπαθείς πολίτες. Είτε νέα φοιτήτρια είτε ηλικιωμένος οικογενειάρχης, με μάσκα ή χωρίς, εμβολιασμένος ή όχι, πλούσιος ή φτωχός, οι διαμαρτυρίες εναντίον των μέτρων τροφοδοτούνται από πολλά κοινωνικά στρώματα.

Ποσοστό 35% στηρίζει το κίνημα
Liberté, ελευθερία, είναι το αίτημα γραμμένο στα πλακάτ, γιατί σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης βλέπουν οι διαμαρτυρόμενοι την περιστολή των ελευθεριών τους. Και ίσως με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για πυροσβέστες, και το υγειονομικό πάσο για την είσοδο σε εστιατόρια και τραίνα, τα μέτρα να έχουν όντως μαζικά αυστηροποιηθεί. Η πλειοψηφία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αλλά από την άλλη και οι διαδηλώσεις ξυπνούν συμπάθειες. Ποσοστό 35% των ερωτηθέντων σε μία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση δήλωσε ότι στηρίζει το κίνημα και το αντιμετωπίζει με συμπάθεια. Ανάμεσα στα ίδια τα Κίτρινα γιλέκα το ποσοστό αποδοχής ανεβαίνει στα 2/3 των ερωτηθέντων.

 Πηγή: ethnos.gr

 


NEWSLETTER