Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 14:15

Η Ιαπωνία αναστέλλει 1,63 εκατ. δόσεις εμβολίων της Moderna

Γράφτηκε από την
Η Ιαπωνία αναστέλλει 1,63 εκατ. δόσεις εμβολίων της Moderna

Σε αναστολή 1,63 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων της Moderna κατά του κορονοϊού προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, η Ιαπωνία, μετά από αναφορές για προσμείξεις σε κάποια φιαλίδια.

Η αναστολή των δόσεων γίνεται μόνο για προληπτικούς λόγους, όπως τόνισαν τόσο η Ιαπωνία όσο και η Moderna, καθώς δεν εντοπίστηκαν ζητήματα ασφαλείας ή αποτελεσματικότητας του εμβολίου.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της, η φαρμακευτική εταιρεία «Η Moderna επιβεβαιώνει ότι ενημερώθηκε για περιπτώσεις στις οποίες εντοπίστηκαν σωματίδια σε φιαλίδια του εμβολίου της κατά της COVID-19». «Η εταιρεία ερευνά τις αναφορές και διατηρεί την δέσμευσή της για ταχεία συνεργασία με τον εταίρο της, την Takeda, και τους ρυθμιστικούς φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος» προσθέτει η Moderna, αναφερόμενη στην Takeda Pharmaceutical της Ιαπωνίας, την εταιρεία που πρώτη δέχθηκε αναφορές για τις προσμείξεις σε κάποια φιαλίδια.

Οι πρώτες αναφορές για τις δόσεις με προσμείξεις έγιναν στις 16 Αυγούστου αλλά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ζήτημα μεταφέρθηκε στην κυβέρνηση μόλις χθες. Η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στο ότι η Takeda χρειαζόταν χρόνο για να συγκεντρώσει πληροφορίες για το ποια φιαλίδια αφορά το ζήτημα αυτό και πού βρίσκονταν αυτά στη χώρα.

Η Moderna διευκρίνισε ότι η μόλυνση αυτή μπορεί να οφείλεται σε κατασκευαστικό ζήτημα σε μια από τις γραμμές παραγωγής στο συμβαλλόμενο μαζί της εργοστάσιο παρασκευής στην Ισπανία.

Το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διαχειρίζεται κέντρο μαζικού εμβολιασμού στην Οσάκα, ανακοίνωσε ότι δόσεις από την εν λόγω παρτίδα, η οποία περιλαμβάνει 565.400 δόσεις, χρησιμοποιήθηκαν στον δυτικό αυτό νομό μεταξύ της 6ης και της 20ης Αυγούστου, αλλά δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι επηρεάστηκαν.

Η Moderna σημείωσε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι «για λόγους μέγιστης προφύλαξης» παρακράτησε την εν λόγω παρτίδα και άλλες δύο παρακείμενες.

Η Takeda ανακοίνωσε παράλληλα ότι διενήργησε επείγουσα εξέταση μετά τον εντοπισμό σωματιδίων σε παρτίδα φιαλιδίων του εμβολίου σε κέντρο εμβολιασμού στην Ιαπωνία.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε σήμερα ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας δεν θα επηρεαστεί πολύ από το ζήτημα αυτό ενώ ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Κατσουνόμπου Κάτο σημείωσε ότι δεν αναφέρθηκε καμία περίπτωση πρόκλησης ζητημάτων υγείας σε σχέση με τις μολυσμένες δόσεις που χορηγήθηκαν.

Η Japan Airlines ανακοίνωσε ότι ακύρωσε κάποιους εμβολιασμούς εργαζομένων της σήμερα, καθώς είχε λάβει εμβόλια της Moderna με σωματίδια αλλά και πο ανταγωνιστικός της αερομεταφορέας, o ANA, ανακοίνωσε ότι περίπου 4.700 δόσεις του παρακρατηθέντος εμβολίου της Moderna χρησιμοποιήθηκαν και ότι θα σταματήσει όλους τους εμβολιασμούς που προγραμματίζονταν για σήμερα.

Η Moderna και η ισπανική Rovi, η οποία εμφιαλώνει τα εμβόλια της Moderna για άλλες αγορές πέραν των ΗΠΑ, δεν έχουν προς το παρόν ανταποκριθεί σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό της είδησης.


NEWSLETTER