Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 15:30

Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία AUKUS

Γράφτηκε από την
Μπορέλ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία AUKUS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σύμφωνο ασφαλείας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού (AUKUS) και «θα αναλύσει τις συνέπειές του», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενημερώθηκε για το σχέδιο αυτό και βρισκόμαστε σε επαφές για να αναλύσουμε καλύτερα αυτήν την συμμαχία», σημείωσε συγκεκριμένα ο Πέτερ Στάνο.

«Η ανάλυση αυτής της κατάστασης και η αποτίμηση των συνεπειών αυτής της συμμαχίας θα γίνουν κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στις 18 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, και προσφέρουν μία ευκαιρία για συζητήσεις για την συμμαχία αυτή», πρόσθεσε.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στο τριμερές σύμφωνο, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ερώτηση σχετικά με την οργή της Γαλλίας για την ακύρωση του συμβολαίου με την Αυστραλία για την κατασκευή υποβρυχίων και τις συνέπειες της οργής αυτής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Αυστραλία για την συνομολόγηση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπίναντ περιορίστηκε να δηλώσει: «Δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις συνομιλίες και στις σχέσεις με την Αυστραλία».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, από την πλευρά του, θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα την στρατηγική της Ε.Ε. για την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.


NEWSLETTER