Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 09:19

AUKUS: Αντεπίθεση Κίνας μέσω Αφγανιστάν

Γράφτηκε από την
AUKUS: Αντεπίθεση Κίνας μέσω Αφγανιστάν

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει η Κίνα μετά την ανακοίνωση της στρατηγικής συμμαχίας AUKUS που ανακοίνωσαν ΗΠΑ, Αυστραλία και Βρετανία, καλύπτοντας έτσι και το κενό που άφησαν οι ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν και εκμεταλλευόμενη τη δυσαρέσκεια της Γαλλίας έναντι των Αμερικανών.

Ήδη, κινεζικά ΜΜΕ αναφέρονται στην AUKUS και στον ρόλο της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ ο ίδιος ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, σε ομιλία του στην 6η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής CELAC, έκανε λόγο για ανάγκη να υπάρξει ομαλή μετάβαση στο Αφγανιστάν, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που άφησαν πίσω τους ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το tvxs.gr.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε όλα τα μέλη «να ενώσουν τα χέρια για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας, τα οποία είναι πιο πολύτιμα από τον χρυσό». Ο Κινέζος πρόεδρος ανακοίνωσε, πως είναι έτοιμη ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν, σημειώνοντας, ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Αφγανιστάν, καθώς και ότι «θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στον αφγανικό λαό να αποφασίσει μόνος του».

Παράλληλα, σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ, η Κίνα αναζητά τρόπους για να διευρύνει τη συνεργασία της και με την Ευρώπη, με δεδομένες τις λεπτές ισορροπίες που διαμορφώνονται μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αντίδραση της Γαλλίας για τη συμφωνία, που οδήγησε στην ανάκληση των προσβευτών της σε ΗΠΑ και Αυστραλία

 


NEWSLETTER