Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 11:28

Γερμανία: Απεργία πείνας έξι νέων για την κλιματική αλλαγή

Γράφτηκε από την
Γερμανία: Απεργία πείνας έξι νέων για την κλιματική αλλαγή

Από τις 30 Αυγούστου, έξι νεαροί Γερμανοί, ηλικίας 18 έως 27 ετών, βρίσκονται σε απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την κλιματική κρίση έκτακτης ανάγκης. Μάλιστα το Σάββατο δύο από τους έξι χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο του Βερολίνου.

Οι έξι ακτιβιστές χαρακτήρισαν τη διαμαρτυρία τους «απεργία του τέλους της τελευταίας γενιάς» και εγκαταστάθηκαν μεταξύ του κτιρίου του Ράιχσταγκ και της καγκελαρίας. Τα αιτήματά τους είναι δύο: Πρώτον να συμμετάσχουν με την Αναλένα Μπέρμποκ (των Πρασίνων), τον Άρμιν Λάσετ (των «CDU-CSU») και τον Όλαφ Σολτς (του «SPD») σε δημόσιο διάλογο, στις 23 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές, και δεύτερον να θεσπιστεί μία σύμβαση των πολιτών με δεσμευτικές προτάσεις.

Το βράδυ της Παρασκευής, δύο από αυτούς σταμάτησαν τον Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια δημόσιας συνάντησής του στην εκλογική του περιφέρεια στο Πότσνταμ. Ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας («SPD») δήλωσε έτοιμος να τους συναντήσει, αλλά μετά τις εκλογές 26ης Σεπτεμβρίου. «Συμφωνήσαμε με την Αναλένα Μπέρμποκ και τον Άρμιν Λάσετ: είμαστε έτοιμοι, καθένας από εμάς, να συζητήσουμε με τους απεργούς πείνας μετά τις εκλογές», δήλωσε ο υποψήφιος, ζητώντας από τους νέους να σταματήσουν την απεργία πείνας «διότι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους και κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία».

Λίγο νωρίτερα εντός της μέρας, η υποψήφια των Πρασίνων είχε απευθύνει έκκληση προς αυτούς προς την ίδια κατεύθυνση, χαρακτηρίζοντας την κίνησή τους «εσφαλμένη επιλογή».

«Ο Όλαφ Σολτς μιλά με μία αγωνιώδη ηρεμία για τα σχέδιά του που μας οδηγούν κατευθείαν σε πλήρη κλιματική καταστροφή», δήλωσε από την πλευρά του ο ένας από τους δύο νεαρούς απεργούς πείνας που παρευρίσκονταν στο Πότσνταμ το βράδυ της Παρασκευής.

Έκκληση στους έξι νέους να σταματήσουν την απεργία πείνας ώστε να μη θέσουν σε κίνδυνο της ζωή τους, απηύθυνε και η «Greenpeace» της Γερμανίας: «Συμμεριζόμαστε την ανησυχία των διαδηλωτών για το μέλλον τους, αλλά τους καλούμε, από ανησυχία για την υγεία τους, να μην θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον τους και τη ζωή τους ως νέοι», δήλωσε ο πρόεδρος της «Greenpeace» Γερμανίας, Μάρτιν Κάιζερ.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER