Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021 12:35

Συρία: Γέμισαν τα νοσοκομεία, ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες επαρχίες

Γράφτηκε από την
Συρία: Γέμισαν τα νοσοκομεία, ασθενείς μεταφέρονται σε άλλες επαρχίες

Καλπάζει ο κορονοϊός στη Συρία, με 2.198 νεκρούς και 32.850 κρούσματα συνολικά. Τα νοσοκομεία έχουν κορεστεί και το συριακό υπουργείο Υγείας άρχισε να διακομίζει ασθενείς με COVID-19 από τη Δαμασκό και τη Λαττάκεια σε νοσοκομεία άλλων επαρχιών της χώρα.

Από τα μέσα Αυγούστου η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2, που αυξήθηκαν αλματωδώς από λιγότερα από 50 σε πάνω από 300 την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Μόνο το Σάββατο, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της Δαμασκού, επιβεβαιώθηκαν 442 κρούσματα και διαπιστώθηκαν 11 θάνατοι μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενη το AFP.

«Αρχίσαμε να διακομίζουμε ασθενείς από τη Δαμασκό και τα περίχωρά της προς την επαρχία Χομς και από την Λαττάκεια στην Ταρτούς, καθώς τα νοσοκομεία έχουν φθάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους ως προς τις εισαγωγές ασθενών. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 400», είπε χθες Κυριακή στη συριακή κρατική τηλεόραση ο Τάουφικ Χασάμπα, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Μέσω Facebook το υπουργείο απέδωσε εν μέρει την αύξηση των κρουσμάτων στον αυξανόμενο αριθμό τεστ PCR –αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης, ή μοριακών τεστ, που γίνονται σε εργαστήρια.

Κορονοϊός – Συρία: Τι γίνεται με τα εμβόλια

Νωρίτερα φέτος άρχισε στη Συρία εκστρατεία ανοσοποίησης έναντι της COVID-19 από το συριακό υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΟΗΕ, μέσω του συστήματος COVAX, που έχει σκοπό να εγγυηθεί πιο δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλια.

Ως αυτό το στάδιο έχουν χορηγηθεί πάνω από 610.000 δόσεις εμβολίων σε ζώνες που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ και στη βορειοανατολική Συρία, που ελέγχουν οι Κούρδοι. Έξαρση της πανδημίας καταγράφεται εξάλλου και στις περιοχές που παραμένουν εκτός ελέγχου της Δαμασκού.

Στην επαρχία Ιντλίμπ ο αριθμός των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται ημερησίως αυξήθηκε κατά τις πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου από τα 50 ως 100 σε πάνω από τα 1.500 μετά τα μέσα του Αυγούστου.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011 με έναυσμα την καταστολή διαδηλώσεων με αίτημα τον εκδημοκρατισμό έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους ή πρόσφυγες.


NEWSLETTER