Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2021 21:13

Βραζιλία – Φρικιαστικές εικόνες: Ψάχνουν για φαγητό σε κουφάρια ζώων!

Γράφτηκε από την
Βραζιλία – Φρικιαστικές εικόνες: Ψάχνουν για φαγητό σε κουφάρια ζώων!

Αντιμέτωπη με την ακραία φτώχεια και πείνα η Βραζιλία με τις φρικιαστικές φωτογραφίες που απεικονίζουν πολίτες να ψάχνουν για φαγητό στην καρότσα φορτηγού που μεταφέρει κουφάρια ζώων να σοκάρουν.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν στο Ρίο την περασμένη εβδομάδα από τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ Ντομίνγκο Πιξότο, αποκαλύπτουν την απόγνωση και την πείνα που πλήττει το πολυπληθέστερο κράτος της Λατινικής Αμερικής. Στη Βραζιλία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βυθιστεί στην ανέχεια λόγω της διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού από τον πρόεδρο Μπολσονάρου και της εκτίναξης του πληθωρισμού.

Το δημοσίευμα εμφανίστηκε στην εφημερίδα Extra του Ρίο και, σε αυτό, ο οδηγός του φορτηγού ανέφερε, «Κάποιες μέρες θέλω να κλάψω. Στο παρελθόν οι άνθρωποι έρχονταν και ζητούσαν κόκαλα για τα σκυλιά τους. Πλέον ζητιανεύουν για κόκαλα και εντόσθια για να τα καταναλώσουν οι ίδιοι. Στην εφημερίδα μίλησε και μία 51χρονη ρακοσυλλέκτρια, η Ντενίζ ντα Σίλβα, η οποία εξήγησε ότι έχασε πρόσφατα τον σύντροφό της και ψάχνει στην καρότσα του φορτηγού για φαγητό ώστε να ταΐσει τα πέντε παιδιά και τα δώδεκα εγγόνια της. «Είχα να δω λίγο κρέας από πριν την πανδημία. Είμαι ευγνώμων», είπε η Σίλβα.

Ο λιμός το αποτέλεσμα της διαχείρισης της πανδημίας

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, υπολογίζεται ότι 19 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι βρίσκονται σε κατάσταση λιμού. Από τον ιό έχουν πεθάνει 600.000 άνθρωποι, και η Βραζιλία δεν είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που υποφέρει. Την περασμένη εβδομάδα, έρευνα κορυφαίου πανεπιστημίου της Βενεζουέλας έδειξε ότι σχεδόν το 77% των πολιτών της χώρας ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, μετά τις ελλείψεις στα καύσιμα και την πανδημία.

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους του Ρίο το Σάββατο, 2 Οκτωβρίου, για να διαμαρτυρηθούν για την - παγκοσμίως καταδικαστέα - διαχείριση της πανδημίας από μέρους του ακροδεξιού προέδρου της χώρας, Ζαϊρ Μπολσονάρου. «Αυτό που συμβαίνει είναι απάνθρωπο», δήλωσε ο 43χρονος καλλιτέχνης Άλεξ Φρεσέτ που κατέβηκε στις διαδηλώσεις κρατώντας έναν πίνακά του που δείχνει τον Μπολσονάρου να γελάει δίπλα σε τρία μαύρα παιδιά που κρατάνε μπολ γεμάτα κόκαλα ζώων. Ο Χοσέ Μανουέλ Φερέιρα Μπαρμπόσα, 63χρονος διακοσμητής από τα φτωχά βόρεια προάστια του Ρίο, επίσης κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπολσονάρου για τον λιμό στη χώρα. «Είναι πραγματικά δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε κόκαλα. Άλλοι, δεν έχουν να φάνε ούτε αυτά», είπε, ενώ η 53χρονη μικροπωλητής Ρόζα Μαρία Χαβιέ ντα Σίλβα, που ζει σε μία κατάληψη στο κέντρο της πόλης εξήγησε ότι αγωνίζεται να μεγαλώσει τα οκτώ εγγόνια της με το μηνιαίο επίδομα που δεν ξεπερνάει τα 150 ρεάλ (περίπου 23 ευρώ).

Το φρικιαστικό δημοσίευμα του Extra έφτασε μέχρι το Κογκρέσο της χώρας, όπου ο αριστερός γερουσιαστής Ουμπέρτο Κόστα ανέφερε ότι οι σκηνές εκθέτουν την κοινωνική τραγωδία που εξελίσσεται υπό τον Μπολσονάρου. «Η ανεργία αυξάνεται. Η ανισότητα αυξάνεται. Η φτώχεια αυξάνεται. Η πείνα έχει επιστρέψει. Αυτό έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση στη χώρα μας», δήλωσε.

Ο 57χρονος Πιξότο ανέφερε ότι, μέσα σε τρεις δεκαετίες που εργάζεται ως φωτορεπόρτερ, δεν έχει σοκαριστεί με τίποτα περισσότερο. «Δεν έχω κοιμηθεί για δύο μέρες, προσπαθώντας να τα επεξεργαστώ όλα», είπε επισημαίνοντας ότι δεν έχει ξαναδεί τόσους άστεγους στους δρόμους του Ρίο και συμπλήρωσε ότι τον στοιχειώνει το χαμόγελο ενός ρακοσυλλέκτη, όταν είδε το φορτηγό με τα κόκκαλα να φτάνει. «Ήξερε ότι αυτό σήμαινε άλλη μία μέρα που θα είχε κάτι να φάει. Έδειχνε τόσο χαρούμενος. Δεν μπόρεσαν α τραβήξω τη φωτογραφία. Ήταν από αυτές που “τραβάς” με τα μάτια σου και κρατάς για πάντα στην καρδιά σου», είπε.

Ο δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ, Ραφαέλ Νασιμέντο ντε Σόουζα θυμήθηκε ότι παρότρυνε μία γυναίκα να μην καταναλώσει το πεταμένο κρέας. «Νεαρέ μου, ή θα φάμε αυτό ή θα πεθάνουμε της πείνας», τού απάντησε η ίδια.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER