Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 11:58

Οσμάν Καβαλά: Πίεση σε Ερντογάν από 10 πρεσβείες - Πώς αντιδρά η Άγκυρα

Γράφτηκε από την
Οσμάν Καβαλά: Πίεση σε Ερντογάν από 10 πρεσβείες - Πώς αντιδρά η Άγκυρα


Το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί τους πρεσβευτές 10 χωρών εξαιτίας της έκκλησής τους να αποφυλακιστεί ο Οσμάν Καβαλά


Πρεσβείες δέκα χωρών ασκούν πίεση στην Τουρκία και στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με κοινή τους δήλωση, στην οποία ζητούν την απελευθέρωση του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρεσβευτές δέκα χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να τους επιδοθεί διαμαρτυρία εξαιτίας της έκκλησής τους να αποφυλακιστεί ο εκδότης και μαικήνας Οσμάν Καβαλά, μετέδωσε σήμερα Τρίτη το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.


Στην έκκληση την οποία προσυπέγραψαν οι πρεσβείες αναφέρεται πως η υπόθεση του κ. Καβαλά «ρίχνει βαριά σκιά στον σεβασμό της δημοκρατίας»· οι διπλωματικές αποστολές που τη μοιράστηκαν προκαλώντας την οργή της τουρκικής διπλωματίες είναι αυτές του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας, πέραν αυτών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο κ. Καβαλά, ο οποίος χαρακτηρίζει «αδιανόητες» τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, παραμένει στη φυλακή επί τέσσερα χρόνια, χωρίς να έχει καταδικαστεί για οτιδήποτε, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) είχε αποφανθεί το 2019 πως πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.
Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο της Ευρώπης απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποφασιστούν κατά την προσεχή σύνοδό του (30ή Νοεμβρίου-2η Δεκεμβρίου), αν ο τούρκος επιχειρηματίας και αντιπολιτευόμενος, ηλικίας 64 ετών, δεν έχει απελευθερωθεί μέχρι τότε.


Επίθεση Ερντογάν στη Γαλλία


Στο μεταξύ ο Ερντογάν δε σταματά τις επιθέσεις στη Γαλλία. Αυτή τη φορά τους κατηγορεί για την Αφρική.
«Με τυραννία σκότωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«H Γαλλία είναι μια από τις περιπτώσεις της άδικης προσέγγισης στην Αφρική. Η Γαλλία εκμεταλλεύτηκε την Αφρική ως μια ήπειρο-αποικία της. Έχουν σκοτωθεί πολλοί άνθρωποι. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί. Κυρίως στην Αλγερία και τη Ρουάντα. Όταν σκότωναν αυτούς τους ανθρώπους αντέδρασε κανείς; Ένα καθεστώς τυραννίας, αδικίας. Και αυτό το άδικο οικοδόμημα συνέχισε την τυραννία του. Εγώ αυτά τα αναφέρω στο βιβλίο μου», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ethnos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER