Τρίτη, 19 Οκτωβρίου 2021 14:30

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες

Γράφτηκε από την

Hχηρό μήνυμα με αποδέκτη την Πολωνία έστειλε σήμερα, Τρίτη (19/10) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ειδικότερα, η επικεφαλής της Κομισιόν προειδοποίησε από το Στρασβούργο ότι θα ενεργήσει για την υπεράσπιση των «κοινών αξιών» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας που θέτει σε αμφισβήτηση την υπεροχή του ευρωπαϊκού έναντι των εθνικών δικαίων.

«Δεν θα επιτρέψουμε να τεθούν σε κίνδυνο οι κοινές μας αξίες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μοραβιέτσκι: Απορρίπτω τη γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός τόνισε ότι η Πολωνία απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε για παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών κάνοντας λόγο για «εκβιασμό» και αναφέροντας ότι το Σύνταγμα παραμένει «ο υπέρτατος νόμος» για τη Βαρσοβία.

«Απορρίπτω τη γλώσσα αυτή των απειλών και του καταναγκασμού (…). Ο εκβιασμός εξελίσσεται σε συνήθη μέθοδο για ορισμένα κράτη μέλη, δεν βρίσκεται εκεί η βάση της δημοκρατίας», δήλωσε.

Σημειώνεται ότι η υπεροχή του ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί έναν εκ των ακρογωνιαίων λίθων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποτελεί sine qua non όρο για την ένταξη ή την συνέχιση της συμμετοχή ενός κράτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.