Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 21:13

Κίνα: Κάτω από 20% η χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2060

Γράφτηκε από την
Κίνα: Κάτω από 20% η χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2060

Έως το 2030, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγονται ανά μονάδα ΑΕΠ πρέπει να μειωθούν κατά περισσότερο από 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

Η Κίνα θέλει να μειώσει κατά λιγότερο από 20% έως το 2060 τη χρήση των ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με ένα σχέδιο που καθορίζει σειρά στόχων για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα, το οποίο έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το έγγραφο αυτό εντάσσεται στη βούληση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αρχίσει η χώρα να μειώνει τις εκπομπές ρύπων έως το 2030 για την επίτευξη της ουδετερότητας άνθρακα 30 χρόνια αργότερα.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κίνας με το σχέδιο αυτό παρουσίασε τα μέτρα για την επίτευξη των στόχων του για την κορύφωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και την ουδετερότητα άνθρακα πριν από το 2060, αλλά επισήμανε ότι η επισιτιστική και η ενεργειακή ασφάλεια πρέπει να ληφθούν υπόψη εν μέσω αυτών των προσπαθειών.

Η Κίνα θα πρέπει να «διαχειριστεί τη σχέση μεταξύ της μείωσης της ρύπανσης και της μείωσης του άνθρακα από τη μια πλευρά και της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλειας της βιομηχανικής αλυσίδας εφοδιασμού, της επισιτιστικής ασφάλειας και της κανονικής ζωής των πολιτών» από την άλλη, επισημαίνει το έγγραφο του υπουργικού συμβουλίου.

Μη ορυκτά καύσιμα γύρω στο 25% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030 αποτελούν μέρος των στόχων που δημοσίευσε την Κυριακή το Xinhua, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη, στις 31 Οκτωβρίου, της διεθνούς διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, στη Σκωτία.

Έως το 2030, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγονται ανά μονάδα ΑΕΠ πρέπει να μειωθούν κατά περισσότερο από 65% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, με μια ικανότητα αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων άνω του 1,2 δισεκατομμυρίου κιλοβάτ, προσθέτει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τον Απρίλιο, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα θα ελέγχει αυστηρά τα έργα της στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και θα μειώσει σταδιακά την κατανάλωση άνθρακα, μια ιδιαίτερα ρυπογόνος πηγή ενέργειας που παρέχει το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον Σεπτέμβριο, ο Κινέζος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να σταματήσει την κατασκευή σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στο εξωτερικό.

Ωστόσο παράλληλα, η Κίνα αντιμέτωπη με μαζικές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας που επηρεάζουν την ανάκαμψη, λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του άνθρακα, από τον οποίο η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για να τροφοδοτεί τα εργοστάσιά της, βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης κατά 6% της παραγωγής άνθρακα.

Στην αρχή της εβδομάδας, η εθνική επιτροπή ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων (NDRC) δήλωσε ότι 153 ορυχεία είχαν λάβει άδεια από τον περασμένο μήνα να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα κατά 220 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER