Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 08:50

Πορτογαλία: Ο προϋπολογισμός οδηγεί την κυβέρνηση Κόστα στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Γράφτηκε από την
Πορτογαλία: Ο προϋπολογισμός οδηγεί την κυβέρνηση Κόστα στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Σε πολιτική κρίση βρίσκεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία μετά από έξι χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να καταψηφίσει το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2022.

Ο πρόεδρος της χώρας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα απηύθυνε έκκληση τη Δευτέρα για «κοινή λογική», προειδοποιώντας ότι χωρίς προϋπολογισμό, ο οποίος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα κονδύλια της ΕΕ για την ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία, «δεν θα υπάρχει εναλλακτική λύση από την άμεση διάλυση του κοινοβουλίου» και πρόωρες εκλογές δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Οι Σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα διαθέτουν 108 έδρες στο κοινοβούλιο των 230 εδρών και χρειάζονται τουλάχιστον εννέα βουλευτές να απέχουν κατά την πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης.

Τα παζάρια της τελευταίας στιγμής και τα τελεσίγραφα δεν απέτρεψαν την έγκριση προηγούμενων προϋπολογισμών της κυβέρνησης, ωστόσο αναλυτές προειδοποιούν ότι τα περιθώρια ελιγμών έχουν μειωθεί.

Οι ενστάσεις για τον προϋπολογισμό

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Jeronimo de Sousa δήλωσε ότι οι 10 βουλευτές του θα καταψηφίσουν, προειδοποιώντας ότι οι κομμουνιστές δεν φοβούνται τις εκλογικές μάχες. «Φτάσαμε στα όριά μας στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις και μόνο ένα μαγικό ραβδί θα άλλαζε την ψήφο μας κατά του προϋπολογισμού», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ζητά σαφή απάντηση στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί.

Από τη μεριά της, η επικεφαλής του Μπλόκο της Αριστεράς, Καταρίνα Μαρτίνς δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις μέχρι την Τετάρτη, αλλά το κόμμα της το οποίο έχει 19 έδρες, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός εάν η κυβέρνηση αποδεχθεί ορισμένες από τις προτάσεις του.
Όπως υποστηρίζουν τα δυο κόμματα της Αριστεράς, ο προϋπολογισμός επικεντρώνεται υπερβολικά στη μείωση του ελλείμματος. Απαιτούν περισσότερα επιδόματα και προστασία για τους εργαζόμενους, βελτιώσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και πολύ περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στην Υγεία.


Ο πρωθυπουργός Κόστα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχθεί πλήγμα στην σκληρά κερδισμένη εξωτερική αξιοπιστία της Πορτογαλίας. Υπουργοί δήλωσαν ότι η κυβέρνηση ήταν πρόθυμη να συζητήσει μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσει τον προϋπολογισμό και άφησαν να εννοηθεί ότι οι Σοσιαλιστές είναι έτοιμοι να κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις, κυρίως με την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας. Αλλά εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι σχετικά με το κατά πόσο θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μειώσεις στη φορολογία εισοδήματος για τη μεσαία τάξη και αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, ενώ μειώνει το έλλειμμα για δεύτερη συνεχή χρονιά στο 3,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 4,3% το 2021.

Οι Κομμουνιστές και το Μπλοκο της Αριστεράς υπέστησαν πτώση στα ποσοστά τους στις πρόσφατες τοπικές και προεδρικές εκλογές, γεγονός που τα ώθησε να ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή με την κυβέρνηση. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι απίθανο να κερδίσουν από τις πρόωρες εκλογές.

Οι Σοσιαλιστές του Κόστα προηγούνται σαφώς με 39%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του POLITICO, από το 36% που είχαν επιτύχει το 2019.

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER