Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2021 16:44

Ευρωδικαστήριο: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ ημερησίως στην Πολωνία

Γράφτηκε από την
Ευρωδικαστήριο: Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ ημερησίως στην Πολωνία

Η Βαρσοβία καταδικάσθηκε σήμερα να καταβάλλει πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως διότι δεν έβαλε τέλος στις δραστηριότητες του πειθαρχικού οργάνου του Ανωτάτου Δικαστηρίου της, ενός θεσμού η εισαγωγή του οποίου βρέθηκε στο επίκεντρο της δικαστικής μεταρρύθμισης που εισηγήθηκε η υπερσυντηρητική κυβέρνηση του Κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που κυβερνά την Πολωνία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιβολή αυτής της οικονομικής κύρωσης κατά της Βαρσοβίας είχε ζητηθεί στις 7 Σεπτεμβρίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εκκινήσει σειρά διαδικασιών κατά της Πολωνίας για παραβίαση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.

«Η συμμόρφωση με τα προσωρινά μέτρα που διατάχθηκαν στις 14 Ιουλίου 2021 είναι απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ένωση, ιδίως σε αυτήν του κράτους δικαίου», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο της ΕΕ.

Η περιοδική χρηματική ποινή στη χώρα επιβάλλεται από την ημερομηνία κατά την οποία η διαταγή κοινοποιηθεί σε αυτήν και έως ότου το εν λόγω κράτος μέλος συμμορφωθεί ή, εάν δεν το πράξει, μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της τελεσίδικης απόφασης, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επισημαίνεται πως η αντιπολίτευση, χώρες της ΕΕ, οι ΗΠΑ και διεθνείς θεσμοί εποπτείας της τήρησης των δικαιωμάτων έχουν επίσης καταγγείλει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα ως μέσον για την φίμωση της κριτικής, την υπαγωγή των δικαστηρίων στον έλεγχο της κυβέρνησης και υπονόμευσης του δημοκρατικού συνταγματικού ελέγχου.


NEWSLETTER