Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 22:52

Ερντογάν: Θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία - Θα πολεμήσουμε

Γράφτηκε από την
Ερντογάν: Θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Τουρκία - Θα πολεμήσουμε

Τους άλλους κατηγόρησε για άλλη μια φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα, κάνοντας λόγο για παιχνίδια παγκοσμίων συμφερόντων που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

«Βλέπουμε ότι κάνουν παιχνίδι με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια και τις αυξήσεις των τιμών για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με το δικό μας παιχνίδι», είπε, προσθέτοντας ότι «το ξαναζήσαμε αυτό το παιχνίδι, αλλά κάναμε υπομονή και στο τέλος τα καταφέραμε». Μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιμείνει στη δική του οικονομική πολιτική και κάλεσε σε αγώνα για την οικονομική σωτηρία της χώρας. «Για την οικονομική σωτηρία της χώρας μας και του έθνους μας, πρέπει να πολεμήσουμε. Αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ας ελπίσουμε ότι τους επόμενους μήνες θα αρχίσουμε να βλέπουμε τη θετική αντανάκλαση αυτής της πολιτικής στην καθημερινή ζωή του λαού μας», υποσχέθηκε, ενώ κατηγόρησε και πάλι τον διεθνή παράγοντα ότι πολεμάει την Τουρκία.

Aγώνας πίσω από κάθε βήμα
«Καμία εξέλιξη στα δικαιώματα, τις ελευθερίες και την ευημερία του έθνους δεν είναι εύκολη», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι πίσω από κάθε βήμα που γίνεται κρύβεται μεγάλος αγώνας και θυσίες. «Η αλήθεια είναι ότι κάθε αναπτυξιακή κίνηση που έχει ξεκινήσει η Τουρκία εδώ και σχεδόν 200 χρόνια έχει μπλοκαριστεί με πραξικοπήματα, κηδεμονίες και κρίσεις. Το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι εντολοδόχοι οικονομολόγοι μας προσπάθησαν να τη στρέψουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό για τη χώρα μας εστιάζοντας στην πολιτική των εξαγωγών, των επενδύσεων, της παραγωγής, της απασχόλησης, των εξαγωγών και της ανάπτυξης αντί εκείνης των υψηλών επιτοκίων που έχει δοκιμαστεί εδώ και πολύ καιρό στο παρελθόν, αλλά δεν έχει αποφέρει αποτελέσματα. Χαιρετίζουμε τη διατήρηση του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε, κάνοντας το δολάριο για άλλη μια φορά να εκτοξευτεί μέσα στη νύχτα. «Όπως βγάλαμε παλαιότερα τη χώρα μας από όλες αυτές τις παγίδες και τις συμφορές, έτσι και τώρα θα βγούμε νικητές από αυτόν τον οικονομικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας με τη βοήθεια του Αλλάχ και την υποστήριξη του έθνους μας», υποστήριξε, ενώ δικαιολογήθηκε για τον υψηλό πληθωρισμό στην Τουρκία, λέγοντας ότι και οι άλλες χώρες ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη έχουν το ίδιο ζήτημα.

«Και οι ανεπτυγμένες χώρες είναι αντιμέτωπες με υψηλό πληθωρισμό τώρα. Ο πληθωρισμός των τιμών παραγωγού έφτασε στο 9% στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο 18,4% στη Γερμανία, στο 13,5% στην Κίνα και στο 16,2% στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ενώ έστειλε μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι θα τους κυνηγήσει. «Δεν θα αφήσουμε τους κερδοσκόπους, που προβαίνουν σε υπέρογκες αυξήσεις τιμών, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας», ανέφερε ενώ ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες του έχουν λεφτά κάτω από το μαξιλάρι τους. «Οι ιδιώτες δεν έχουν χρέη σε ξένο νόμισμα, αλλά σημαντικές καταθέσεις σε ξένο συνάλλαγμα στις τράπεζες και κάτω από το μαξιλάρι», ανέφερε. Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε επίσης ότι θα μεριμνήσει για όσους λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό. «Θα συνεχίσουμε την πολιτική μας για την προστασία των εργαζομένων μας που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό από τις αυξήσεις των τιμών».

Ο κόσμος έχει ανάγκη νέες οικονομικές θεωρίες
Ο Ερντογάν σημείωσε ότι οι εξελίξεις που βιώθηκαν στον κόσμο και επιταχύνθηκαν από την πανδημία δείχνουν ότι η οικονομία έχει εξελιχθεί σε ένα άλλο επίπεδο που δεν μπορεί να λειτουργήσει με κλασικές οικονομικές θεωρίες. «Η επιμονή στα λάθη δεν είναι πλέον λάθος», απάντησε ο εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Φαίκ Οζτράκ, ο οποίος χλεύασε τον Τούρκο πρόεδρο λέγοντας ότι «η αποσύνδεση του νου από την πραγματικότητα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα».

 Πηγή: ethnos

 


NEWSLETTER