Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 19:38

Νταβούτογλου σε Ερντογάν: «Αυτό είναι προδοσία»

Γράφτηκε από την
Νταβούτογλου σε Ερντογάν: «Αυτό είναι προδοσία»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος τους Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατηγορεί τον Ερντογάν για προδοσία και δήλωσε ότι θα συναντηθεί με Κιλιτσντάρογλου και Ακσενέρ.

«Καλώ όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και το αγαπημένο μας έθνος να ξεκινήσουν έναν πραγματικό οικονομικό πόλεμο της ανεξαρτησίας σε αυτήν την προδοσία», δήλωσε μέσω twitter, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σήμερα στις 17.00 και με την αρχηγό του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, αύριο στις 14.30.

Ο κύριος λόγος της υποτίμησης της τουρκικής λίρας είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μηνύματα από την πολιτική ηγεσία συνεχίζονται προς την κατεύθυνση ότι θα επέλθει κι άλλη μείωση το Δεκέμβριο. Σήμερα όλοι χλευάζουν τον Τούρκο πρόεδρο ότι όταν μιλάει, η λίρα καταποντίζεται και του συνιστούν να μην μιλάει καθόλου.

Κιλιτσντάρογλου: «Ερντογάν, απειλείς την Τουρκία»

«Αυτό το έθνος έμαθε πολύ καλά πόσο αξίζεις. Αποτελείς από αυτήν την ώρα και μετά θεμελιώδες πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια της Τουρκικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιδρώντας στον «οικονομικό απελευθερωτικό πόλεμο», που κήρυξε χθες ο Ερντογάν.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα το μεσημέρι της Τρίτης, κάλεσε τον Ερντογάν «να κάνει τον καθήκον του ως άντρας», δηλ. να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας στην αντιπολιτευτική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ο έμπορος Ρεσάτ Γιλμάζ στη Μεγάλη Κλειστή Αγορά της Κωνσταντινούπολης δήλωσε: «Πρόκειται για έναν πραγματικά μεγάλο σεισμό. Τα κοντέρ σπάνε ένα προς ένα. Η ένταση είναι πολύ υψηλή. Πιστεύεται ότι αυτή η κατάρρευση στις αγορές θα συνεχιστεί. Επειδή οι αγορές αφέθηκαν στη μοίρα τους».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφερε ως παράδειγμα ακόμη και την Ελλάδα για να καταδείξει πόσο άθλια ζει ο Τούρκος πολίτης.

«Πώς θα ζήσει αυτός ο πολίτης; Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Τουρκίας. Ποιος είναι ο περισσότερο εξαθλιωμένος;».

Κλείνουν τα ανταλλακτήρια στην Τουρκία

Και πράγματι, οι πολίτες και ο επαγγελματικός κλάδος έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια του, αφού κλείνουν το ένα μετά το άλλο τα ανταλλακτήρια, χωρίς καμία κυβερνητική εντολή.

Οι τράπεζες διέκοψαν τις αγοραπωλησίες συναλλάγματος για ένα μικρό χρονικό διάστημα ενώ υπήρξαν προβλήματα στη διαδικτυακή σύνδεση σε πολλές τράπεζες. Αλλά και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος ένα ένα άρχισαν να κλείνουν στην Τουρκία λόγω της ραγδαίας ανόδου του δολαρίου έναντι της λίρας. «Αναγκαστήκαμε να κλείσουμε, γιατί δεν υπήρχε σταθερότητα. Ούτε ο πελάτης ούτε εμείς πρέπει να γίνουμε τα θύματα».

Πηγή: ethnos.gr 


NEWSLETTER