Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 18:17

Γερμανία: Συνασπισμός "φανάρι" και επισήμως

Γράφτηκε από την


Την εβδομάδα της 6ης Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία υπό τον Όλαφ Σολτς, που θα διαδεχτεί την Μέρκελ στην καγκελαρία.

Σε συμφωνία μετά από δύο μήνες διαπραγματεύσεων κατέληξαν στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, (συνασπισμός φανάρι) ανακοινώνοντας την το απόγευμα της Τετάρτης (24/11), με τον υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς να διαδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

Η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων θα είναι υπουργός Εξωτερικών και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ συμπρόεδρος του κόμματος, θα λάβει έναν νέο ρόλο "υπερυπουργού" που θα συνδυάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχους προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) θα γίνει ο νέος υπουργός Οικονομικών. Ο Ουμπέρτους Χέιλ του SPD φέρεται να είναι ο μόνος υπουργός από την παλιά κυβέρνηση που θα διατηρήσει τη θέση του ως υπουργός Εργασίας.

Θα είναι η πρώτη τριμερής συμμαχία σε εθνικό επίπεδο στη γερμανική ιστορία και η πρώτη που θα θέσει την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στην κορυφή της ατζέντας της.

Τα κόμματα φέρεται να έχουν συμφωνήσει να δεσμευτούν στη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα έως το 2030, καταρχήν να απαγορεύσουν τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και να τερματίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο έως το 2040. Αλλά η πιο άμεση πρόκληση θα είναι ο έλεγχος του χειρότερου κύματος κορονοϊού στη Γερμανία από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, αυξάνοντας ιδιαίτερα τον αριθμό των εμβολιασμών.

Θα είναι μια από τις νεότερες κυβερνήσεις της Γερμανίας, όσον αφορά τις ηλικίες των μελών της. Στις διαπραγματεύσεις συμμετείχαν 22 ομάδες εργασίας και 300 διαπραγματευτές. Περιέργως, σχεδόν καμία πληροφορία δεν διέρρευσε, παρόλο που ορισμένοι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι υπήρξαν κάποιες εκνευριστικές στιγμές.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί την εβδομάδα της 6ης Δεκεμβρίου. Πριν από αυτό, η συμφωνία συνασπισμού πρέπει να εγκριθεί στα συνέδρια των κομμάτων SPD και FDP, ενώ οι Πράσινοι θα την θέσουν σε ψηφοφορία των μελών, μια διαδικασία 10 ημερών που αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη (25/11).

Πηγή: news247