Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2021 11:44

Τραγωδία στη Μάγχη: Τουλάχιστον 27 οι νεκροί μετά το ναυάγιο - Συνελήφθη πέμπτος διακινητής

Γράφτηκε από την
Τραγωδία στη Μάγχη: Τουλάχιστον 27 οι νεκροί μετά το ναυάγιο - Συνελήφθη πέμπτος διακινητής


Ένας πέμπτος άνθρωπος συνελήφθη τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη με την υποψία ότι είναι διακινητής που συνδέεται με το ναυάγιο που προκάλεσε τον θάνατο 27 μεταναστών στη Μάγχη, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.


Ήδη τέσσερις διακινητές συνελήφθησαν το απόγευμα της Τετάρτης με την υποψία ότι συνδέονται με την τραγωδία, είχε δηλώσει ο Νταρμανέν ο οποίος έχει μεταβεί στο Καλαί.

Όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο πέμπτος διακινητής που συνελήφθη το βράδυ «είχε πλαστές, γερμανικές πινακίδες αυτοκινήτου». «Είχε αγοράσει τις φουσκωτές βάρκες στη Γερμανία», πρόσθεσε.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 17 άνδρες, επτά γυναίκες και τρεις νέοι, η ηλικία των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί, ανακοίνωσε η εισαγγελία της Λιλ. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ανάμεσα στα θύματα είναι ένας έφηβος και τρία παιδιά.

Δύο επιζώντες, ένας Ιρακινός και ένας Σομαλός, έχουν υποστεί «σοβαρή υποθερμία», αλλά είναι «λίγο καλύτερα σήμερα», σημείωσε ο Νταρμανέν, τονίζοντας ότι σύντομα οι δύο άνδρες θα δώσουν κατάθεση στις αρχές.

Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός επεσήμανε ότι η Βρετανία, το Βέλγιο και η Γερμανία θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν το Παρίσι να αντιμετωπίσει την παράτυπη μετανάστευση και το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων.


Ο Νταρμανέν σχολίασε ότι τους μετανάστες «συχνά προσελκύει» η αγορά εργασίας της Βρετανίας, καλώντας το Λονδίνο να τη μεταρρυθμίσει, ενώ το κατηγόρησε ότι διαχειρίζεται με κακό τρόπο το μεταναστευτικό.

«Από την 1η Ιανουαρίου έχουμε συλλάβει 1.500 διακινητές», τόνισε. Οι διακινητές ενεργούν όπως «οι μαφιόζικες οργανώσεις».

Οι απόπειρες διάπλου της Μάγχης με μικρά πλοιάρια έχουν διπλασιαστεί τους τρεις τελευταίους μήνες, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο επικεφαλής του λιμενικού της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας Φιλίπ Ντουτριέ.

Ως τις 20 Νοεμβρίου 31.500 μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τις γαλλικές ακτές και 7.800 είχαν διασωθεί. Μια τάση που δεν φαίνεται να μειώνεται παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, 22.000 μετανάστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές τους δέκα πρώτους μήνες του έτους.

Βρετανία και Γαλλία υπό το σοκ της χειρότερης τραγωδίας στη Μάγχη
Ο θάνατος 27 μεταναστών στη Μάγχη όταν βυθίστηκε το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν, μια άνευ προηγουμένου τραγωδία σε αυτή τη μεταναστευτική οδό, προκάλεσε σοκ τόσο στο Παρίσι όσο και στο Λονδίνο, που συμφώνησαν να εντείνουν τη μάχη ενάντια στους διακινητές, έπειτα από εβδομάδες έντασης για το θέμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αρχικά δηλώσει ότι 31 μετανάστες πνίγηκαν, όμως ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν 17 άνδρες, δύο από τους οποίους πέθαναν στο νοσοκομείο, επτά γυναίκες και «τρεις νέοι», η ακριβής ηλικία των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί, δήλωσε η εισαγγελέας της Λιλ Καρόλ Ετιέν.

Δύο μετανάστες που διασώθηκαν «προφανώς ένας Σομαλός και ένας Ιρακινός» νοσηλεύονται και θα μπορέσουν να δώσουν σύντομα κατάθεση, πρόσθεσε η ίδια.

«Η Γαλλία δεν θα αφήσει τη Μάγχη να γίνει νεκροταφείο», τόνισε ο Μακρόν, ζητώντας «την έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών αρμόδιων για τη μεταναστευτική πρόκληση».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι «θα γίνουν τα πάντα ώστε να βρεθούν και να καταδικαστούν οι υπεύθυνοι» του ναυαγίου στα ανοικτά του Καλαί, την οποία ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ χαρακτήρισε «τραγωδία».

«Σοκαρισμένος, συγκλονισμένος και βαθιά λυπημένος», ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ότι επιθυμεί «να κάνει περισσότερα» με τη Γαλλία ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομες διελεύσεις.

Εδώ και πολλούς μήνες οι νότιες ακτές της Αγγλίας είναι αντιμέτωπες με αριθμό ρεκόρ μεταναστών που διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, συχνά με τη βοήθεια διακινητών. Από την αρχή του έτους περισσότεροι από 25.700 έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές, σύμφωνα με το Press Association, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με όλο το 2020.

Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μεγάλοι και για τον Τζόνσον, ο οποίος έχει δεσμευθεί να περιορίσει σημαντικά τη μετανάστευση, μια από τις βασικές υποσχέσεις του Brexit.

Η διαμάχη
Οι παράτυπες διελεύσεις μεταναστών προκαλούν ένταση και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, με τις βρετανικές αρχές να εκτιμούν ότι η Γαλλία δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να τις αποτρέψει.

Το Παρίσι απορρίπτει τις κατηγορίες.

Στη διάρκεια συνομιλίας τους χθες Τζόνσον και Μακρόν «συμφώνησαν ότι είναι άμεση ανάγκη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να εμποδιστούν οι θανατηφόρες αυτές διελεύσεις», σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης υπογράμμισαν «τη σημασία μιας στενής συνεργασίας με τους Βέλγους και Ολλανδούς γείτονες καθώς και με τους εταίρους μας στην ήπειρο».

Νωρίτερα ο Τζόνσον είχε παραδεχθεί μιλώντας στο Sky News ότι οι προσπάθειες δεν ήταν «επαρκείς», επισημαίνοντας ότι «είχα δυσκολία να πείσω κάποιους από τους εταίρους μου, κυρίως του Γάλλους, να δράσουν στο ύψος της κατάστασης».

Πρόσφατα Λονδίνο και Παρίσι είχαν συμφωνήσει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να περιοριστούν οι αναχωρήσεις μεταναστών, μετά την άφιξη στην Αγγλία στις 11 Νοεμβρίου αριθμού ρεκόρ μεταναστών, 1.185.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης εδώ και καιρό είναι να καταστήσει «μη πρακτικές» τις επικίνδυνες διελεύσεις μεταναστών μέσω της Μάγχης.

Μάλιστα ετοιμάζεται να αυστηροποιήσει σημαντικά τους όρους για την παροχή ασύλου σε μετανάστες προκειμένου να αποθαρρύνει τους διακινητές. Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο προβλέπει να αυξηθεί και η ανώτατη ποινή για τους διακινητές, από 14 χρόνια που είναι τώρα σε ισόβια.

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «δίκαιο αλλά αυστηρό» η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αλλά το οποίο απορρίπτουν οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει επίσης να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στη Βρετανία νόμιμα σε σχέση με αυτούς που φτάνουν παράτυπα.

Ωστόσο οι Συντηρητικοί κατηγορούν την Πατέλ ότι δεν κάνει αρκετά, ενώ οι Εργατικοί ότι «έχει χάσει τον έλεγχο».

Μπροστά στις επικρίσεις ο Τζόνσον πρόσφατα ζήτησε από άλλο μέλος της κυβέρνησης, τον Στίβεν Μπάρκλεϊ, να εξετάσει πώς οι αρχές μπορούν να εμποδίζουν πιο αποτελεσματικά αυτές τις διελεύσεις.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, εξετάζονται πιο ακραίες επιλογές, όμως αυτές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν.

Η επαναπροώθηση των μεταναστών; Είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.

Η μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε τρίτες χώρες μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους; Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Κέβιν Φόστερ παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι καμία χώρα δεν έχει φανεί διατεθειμένη να φιλοξενήσει κέντρα υποδοχής των μεταναστών για λογαριασμό της Βρετανίας.

Ανοικτό νεκροταφείο
Το χθεσινό ναυάγιο είναι μακράν το πιο θανατηφόρο που έχει σημειωθεί από το 2018 όταν οι μετανάστες άρχισαν να διασχίζουν τη Μάγχη για να φτάσουν στη Βρετανία, αφού αυστηροποιήθηκαν πολύ τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι του Καλαί και στο Eurotunnel, τα οποία χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε.

Οι σωστικές λέμβοι που μετέφεραν τα πτώματα των μεταναστών έφτασαν χθες το βράδυ στο Καλαί και στη συνέχεια στο νεκροτομείο της Λιλ.

Πριν από αυτό το ναυάγιο από τις αρχές του έτους τρεις μετανάστες είχαν χάσει τη ζωή τους στη προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη και τέσσερις αγνοούνται. Πέρυσι έξι μετανάστες πνίγηκαν και τρεις αγνοούνται.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν τέσσερις διακινητές που συνδέονται με την τραγωδία έχουν συλληφθεί, όμως η εισαγγελέας της Λιλ δεν έχει επιβεβαιώσει την πληροφορία.

Περίπου 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ κοντά στο λιμάνι του Καλαί κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Νταρμανέν, φονιά, έχεις αίμα στα χέρια σου».

Η Μάγχη «μετατρέπεται σε ανοικτό νεκροταφείο», κατήγγειλε ο Πιερ Ροκ της οργάνωσης Auberge des Migrants.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε «σοκαρισμένη και συγκλονισμένη», ενώ εκτίμησε ότι «μόνο συντονισμένες και αλληλέγγυες ενέργειες (…) θα επιτρέψουν να αποφευχθούν νέες τραγωδίες».

Οι απόπειρες διάπλου της Μάγχης με μικρά πλοιάρια έχουν διπλασιαστεί τους τρεις τελευταίους μήνες, είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο επικεφαλής του λιμενικού της Μάγχης και της Βόρειας Θάλασσας Φιλίπ Ντουτριέ.

Ως τις 20 Νοεμβρίου 31.500 μετανάστες είχαν αναχωρήσει από τις γαλλικές ακτές και 7.800 είχαν διασωθεί. Μια τάση που δεν φαίνεται να μειώνεται παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, 22.000 μετανάστες έχουν καταφέρει να φτάσουν στις αγγλικές ακτές τους δέκα πρώτους μήνες του έτους.

 

ΑΠΕ


NEWSLETTER