Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 09:45

Η Μεσόγειος βαπτίστηκε «Γαλάζια Θάλασσα» από τον Ερντογάν

Γράφτηκε από την

Νέο όνομα στη Μεσόγειο έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προαναγγέλλοντας ότι το νέο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία από τη Νότια Κορέα θα καταπλεύσει μετά τη Μαύρη Θάλασσα και στη… Γαλάζια Θάλασσα.

Μετά τη «Θάλασσα των Νήσων» για το Αιγαίο, τώρα αλλάζει όνομα και η Μεσόγειος και πλέον θα ονομάζεται «Γαλάζια Θάλασσα», όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην συνέντευξη που παραχώρησε χθες το βράδυ στην κρατική τηλεόραση TRT.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο 4ο γεωτρύπανο που πρόκειται να αποκτήσει η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι αυτά τα πλοία είναι πολύ σημαντικά και δίνουν αυτοπεποίθηση σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο.

Υπενθυμίζοντας ότι ο αριθμός των εν λόγω πλοίων έχει αυξηθεί σε 5, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η παράδοση του 6ου πλοίου θα γίνει σε λίγους μήνες και ότι θα έχουν 4 πλοία γεωτρήσεων και 2 πλοία σεισμικής έρευνας.

«Το νέο γεωτρύπανο, που είναι ολοκαίνουριο, θα διεξάγει έρευνες και εξορύξεις στη Μ. Θάλασσα και έπειτα στη ‘Γαλάζια Θάλασσα’, ας την πούμε έτσι εμείς τη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «Φυσικά, αυτό ενοχλεί σοβαρά κάποιους».

Ιστορικό βήμα η επίσκεψη του πρίγκηπα ΗΑΕ

«Το βήμα που κάναμε με το Αμπού Ντάμπι είναι ένα ιστορικό βήμα. Έγινε προσύμφωνο 11 δισ. δολαρίων. Στο μεταξύ, υπήρχαν κι άλλα βήματα που έγιναν. Ελπίζω ότι θα ανταποδώσω την επίσκεψη, ει δυνατόν, το Φεβρουάριο. Οι σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φτάσει σε άλλο επίπεδο.

Ελπίζω να βρεθώ εκεί το πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου».

Άνοιγμα και με Μπαχρέιν, Σ. Αραβία

«Ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, το Μπαχρέιν μας πλησιάζει. Θα συνομιλήσουμε μαζί τους. Ας ελπίσουμε ότι θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία. Συνεχίζονται οι συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο με την Αίγυπτο, μπορεί να υπάρξουν διάφορες εξελίξεις εκεί. Χτίσαμε μαζί την αρχαία ιστορία, τη μοιραστήκαμε και τη μοιραζόμαστε. Υπάρχει σοβαρή προοπτική συνεργασίας μεταξύ ημών και των χωρών του Κόλπου. Βλέπουμε νέα αμοιβαία επωφελή έργα ως ευκαιρία για κοινές επενδύσεις».

«Αυτή τη στιγμή μειώνουμε τα επιτόκια, ελπίζω να δούμε μείωση και στον πληθωρισμό», δήλωσε. Με το πού είπε για επιτόκια πάλι, το δολάριο κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, ανεβαίνοντας κατά 8% και αγγίζοντας τις 14 λίρες.

«Θέλουν να σφίξουν τη χώρα μας μέσα σε μία μέγγενη, δεν θα το επιτρέψουμε».

Πηγή: ethnos.gr