Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 17:15

Ολλανδία: Πρόταση για τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εφόσον ταξίδεψαν εκτός ΕΕ

Γράφτηκε από την
Ολλανδία: Πρόταση για τεστ σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εφόσον ταξίδεψαν εκτός ΕΕ

Οι υγειονομικές αρχές της Ολλανδίας ζήτησαν να διενεργούνται τεστ κορονοϊού πριν από την πτήση των επιβατών που ταξίδεψαν εκτός ΕΕ, ανεξάρτητα από το αν ο επιβάτης είναι εμβολιασμένος ή όχι για την Covid-19, έχοντας λάβει υπόψιν πως το 90% των 62 ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί και οι οποίοι επέβαιναν σε δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική προς τη χώρα, στις 26 Νοεμβρίου, είχε εμβολιαστεί.

Βάσει των κανόνων που ίσχυαν τότε, περισσότεροι από 600 επιβάτες μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις της αεροπορικής εταιρίας KLM από το Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν έχοντας είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού τεστ. 

«Με έναν συνδυασμό των απαιτούμενων τεστ πριν από την αναχώρηση και τον επανέλεγχο πέντε ημέρες μετά την άφιξη, και γνωρίζοντας τι συνέβη, μπορείτε να κάνετε την πτήση ασφαλέστερη», δήλωσε ο Γιάαπ βαν Ντίσελ, επικεφαλής μεταδοτικών νόσων στο Ολλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία (RVIM), καταθέτοντας χθες, Τετάρτη, στο Κοινοβούλιο. Ο αξιωματούχος συνέστησε επίσης καραντίνα για τους ταξιδιώτες από περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σύσταση του RVIM, λοιπόν, που δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη από την ολλανδική κυβέρνηση, είναι να γίνεται δεκτό μόνο ένα τεστ PCR που έγινε 48 ώρες πριν από την άφιξη στην Ολλανδία, και πως πρέπει να απαιτείται ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει πει πως εξετάζει τις συστάσεις του RVIM, αλλά θέλει οποιαδήποτε απόφαση να ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ. Η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, πάντως, έχουν ήδη υιοθετήσει παρόμοιες πολιτικές.

Χωρίς ή με ελάχιστα συμπτώματα οι 14 επιβάτες – φορείς της Όμικρον

Εξάλλου, οι υγειονομικές αρχές του Κένεμερλαντ δήλωσαν ότι μπορούν να βγουν από την καραντίνα περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες που είχαν μολυνθεί και οι οποίοι είχαν τεθεί σε απομόνωση σε ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο, καθώς διαδοχικά τεστ έδειξαν ότι δεν φέρουν πλέον τον ιό.

Οι αρχές δεν είπαν αν οποιοσδήποτε από τους 14 επιβάτες που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού έχει βγει από την καραντίνα, επικαλούμενες λόγους προσωπικών δεδομένων.

«Οι άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί (για δεύτερη φορά) θα παραμείνουν σε απομόνωση. Η κατάστασή τους ποικίλλει… ορισμένοι έχουν συμπτώματα, άλλοι όχι ή ελάχιστα», περιορίστηκε να αναφέρει ο διευθυντής υγείας του Κένεμερλαντ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER