Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 18:38

Αβέβαιο το μέλλον του Μπόρις Τζόνσον μετά το κορονοπάρτι εν μέσω lockdown (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ντόμινο εξελίξεων αναμένεται στη Βρετανία μετά την αποκάλυψη των κορονοπάρτι του Μπόρις Τζόνσον εν μέσω lockdown για τον γενικό πληθυσμό.

Η Ντάουνινγκ Στριτ αναγκάστηκε μάλιστα τη Παρασκευή να απολογηθεί εγγράφως προς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ, για τα δύο πάρτι του προσωπικού στο Νο 10, το βράδυ πριν από την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου. Πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως διοργανώθηκαν τουλάχιστον πέντε πάρτι εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι είναι "βαθιά λυπηρό που αυτό έλαβε χώρα σε περίοδο εθνικού πένθους" όπως αναφέρει το BBC. Ο Μπόρις Τζόνσον διερευνάται πλέον, υπό ανεξάρτητη έρευνα, για πειθαρχικά παραπτώματα κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Αυτή τη στιγμή ο Τζόνσον αντιμετωπίζει μια από τις πιο μεγάλες κρίσεις της θητείας του. Ο ίδιος φέρεται να έδωσε το "παρών" σε κορονοπάρτι στις 20 Μαΐου 2020, στο οποίο μετείχαν πάνω από 100 μέλη μέλη του προσωπικού της Ντάουνινγκ Στριτ, τα οποία προσκλήθηκαν μάλιστα με email το οποίο τα καλούσε να φέρουν τα ποτά τους.

Επικεφαλής της έρευνας έχει οριστεί η δικαστής Sue Gray μετά από καταγγελίες βουλευτών των Εργατικών και των Φιλελεύθερων. Σκοπός της έρευνας είναι "να κατανοήσει τη φύση των συγκεντρώσεων που πραγματοποιήθηκαν και να εξετάσει αν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα". Η έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί σύντομα, ωστόσο το πότε παραμένει άγνωστο για την ώρα.

Μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τζόνσον παραδέχθηκε τελικά πως βρέθηκε στη συγκέντρωση της 20ης Μαΐου, όπως είπε "μόνο για 25 λεπτά", και πρόσθεσε πως "δεν κατάλαβε ότι είναι πάρτι". "Πίστευα πως ήταν μια συγκέντρωση των εργαζομένων μετά τη δουλειά", είπε. Ο ίδιος ένα μήνα πριν, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με covid-19.

Ο Τζόνσον απολογήθηκε ενώπιον των βουλευτών, και εξέφρασε τη "συμπάθειά του και τη στήριξή του προς τους πολίτες που έχουν κάνει τόσες θυσίες". Είπε ακόμη πως θα περιμένει το αποτέλεσμα της έρευνας για να τοποθετηθεί για τα περαιτέρω.

Ο Κιρ Ρόντνεϊ Στάρμερ, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και ηγέτης της αντιπολίτευσης, δήλωσε πως η στάση του Τζόνσον είναι προσβλητική προς τον λαό της χώρας και πρέπει να παραιτηθεί. Ο Ίαν Μπλάκφορντ, αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, ζήτησε επίσης την άμεση παραίτηση. Οι υπουργοί των Tories για την ώρα κρατούν χαμηλούς τόνους στηρίζοντας τον πρωθυπουργό, αναμένοντας όπως λένε την ετυμηγορία.

Και στα δύο πάρτι πριν τη κηδεία του Φιλίππου, φέρονται να μετείχαν στενοί συνεργάτες του Τζόνσον, όπως αποκάλυψε η Daily Telegraph. Στο ένα από αυτά ήταν ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Τζόνσον, James Slack, και ο προσωπικός του φωτογράφος.

Αμέσως μετά τις αποκαλύψεις, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι υπέρ του Τζόνσον, καθώς δύο στους τρεις Βρετανούς φαίνεται πως επιθυμούν την απομάκρυνσή του, δύο χρόνια μετά την εκλογή του, μετά την παραίτηση της Τερέζα Μέι. Αν η έκθεση της Gray τον κατακεραυνώσει, τότε δεν θα μπορεί να υποστηρίξει τη συνέχεια της θητείας του. Αλλά και να μη γίνει αυτό, έχει ήδη "χάσει" τη κοινή γνώμη, ακόμη κι αν "θυσιάσει" κάποιους υπουργούς και στελέχη του, για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Η Μητροπολιτική Αστυνομία επίσης, δήλωσε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις και σε περίπτωση που χρειαστεί, θα επέμβει σχετικά με τη παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ο Independent πάντως εκτιμά πως ο Τζόνσον δεν θα παραιτηθεί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι Tories έχουν μια μακρά παράδοση στο να καλύπτουν σκάνδαλα, κάτι που ενδεχομένως θα κάνουν και τώρα. Εν προκειμένω, οι περισσότεροι γυρίζουν τα κανάλια λέγοντας πως "δεν αποδεικνύεται ενοχή του Τζόνσον", και πως "δεν γνώριζαν για τα πάρτι".

Για να αποπεμφθεί ο Τζόνσον θα πρέπει το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης να ζητήσει κάτι τέτοιο (σχεδόν απίθανο) ή το 15% των βουλευτών των Συντηρητικών να καταθέσουν προτάσεις μομφής προς τον Sir Graham Brady, που είναι ο πρόεδρος της "Επιτροπής 1922" των Συντηρητικών βουλευτών. Αν συγκεντρωθούν οι επιστολές που απαιτούνται, τότε ο Sir Graham Brady έχει τη δικαιοδοσία να κινήσει εσωτερικές διαδικασίες μομφής προς το πρόσωπο του επικεφαλής του κόμματος. Τον Δεκέμβριο του 2018 μια ανάλογη διαδικασία είχε προκύψει εναντίον της Τερέσα Μέι, με εκείνη όμως να "επιβιώνει" για ένα μικρό χρονικό διάστημα και να κρατά τη θέση της. Τελικά παραιτήθηκε έξι μήνες μετά υπό τη πίεση της κοινής γνώμης, κάτι που ίσως "δείχνει" και το άμεσο μέλλον του Τζόνσον.

Για την ώρα, μόλις πέντε βουλευτές των Tories έχουν πει δημοσίως πως έχουν υποβάλλει έγγραφη μομφή εναντίον του Τζόνσον. Ο δε επικεφαλής των Tories της Σκωτίας, Douglas Ross, φέρεται να θέλει τη καρατόμηση του πρωθυπουργού, καθώς έχει υψηλές βλέψεις, ενώ στις 5 Μαίου η Σκωτία έχει εσωτερικές εκλογές. Φαβορί πάντως για τη διαδοχή είναι ο υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ.

Πάντως, εν μέσω αντιδράσεων, χρήστες του Twitter αποδοκιμάζουν τον Τζόνσον με πλάνα από την εν γένει, "ανέμελη" ζωή του, όπως αυτό το βίντεο από χριστουγεννιάτικο, προ κόβιντ πάρτι.

Μη ξεχνάμε άλλωστε πως στα τέλη της περασμένης χρονιάς, το BBC εξέθεσε εκ νέου τον Τζόνσον, σχετικά με τη δεκαήμερη εξαφάνισή του, εν μέσω έξαρσης κρουσμάτων στη χώρα.

Πηγή: news247.gr