Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2022 22:35

Ερντογάν: Η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μας

Γράφτηκε από την

«Γείτονα της καρδιάς του» αποκάλεσε την Αλβανία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας, 17 Ιανουαρίου, στην αλβανική βουλή.


«Η Αλβανία είναι ο γείτονας της καρδιάς μας. Οι σχέσεις μας βασίζονται σε ένα βαθιά ριζωμένο παρελθόν 6 αιώνων. Τα ίχνη της κοινής μας ιστορίας βρίσκουν έκφραση στα πέτρινα αρχοντικά της Σκόδρας, στα σπίτια με τα παράθυρα του Μπεράτ και στον μιναρέ του τζαμιού Εθέμ Μπέη», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «το 1923 μία από τις πρώτες συμφωνίες φιλίας που υπογράψαμε ήταν με την Αλβανία».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η φιλία και οι συγγενικοί μας δεσμοί αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα σε αυτό το γερό θεμέλιο. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Με την κοινή πολιτική δήλωση που υπογράψαμε με τον Ράμα στις αρχές του περασμένου έτους, έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις μας σε επίπεδο στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Από εδώ και στο εξής, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στην ειρήνη, την ευημερία και τη σταθερότητα της περιοχής μας και όλου του κόσμου». Ο Τούρκος πρόεδρος εξήρε επίσης τον εποικοδομητικό ρόλο, όπως τον χαρακτήρισε, της Αλβανίας στα Βαλκάνια και δήλωσε ότι αν ενώσουν τα χέρια τους οι δύο χώρες, όλοι οι στόχοι επιτυγχάνονται. «Όταν η Τουρκία και η Αλβανία δώσουν τα χέρια, δεν θα υπάρχει στόχος που να μην μπορούν να φτάσουν, κανένα πρόβλημα που να μην μπορούν να λύσουν. Εκτιμούμε τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αλβανία στα Βαλκάνια», ανέφερε.
Στρατηγικές οι σχέσεις Τουρκίας - Αλβανίας

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος και ο Αλβανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν μετά την τετ α τετ συνάντησή τους στα Τίρανα, υπογράμμισαν την αγαστή σχέση και συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες και ηγέτες. Ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Αλβανία «στρατηγικής σημασίας», ενώ κι ο Έντι Ράμα αποκάλεσε «στρατηγικό σύμμαχο» την Τουρκία.

Δημοσιογράφος «καρφώνει» τον Ερντογάν
Σε ερώτηση Αλβανίδας δημοσιογράφου, πάντως, προς τον Ερντογάν για το αν παίρνει κάποιο αντάλλαγμα από τις επενδύσεις που κάνει στην Αλβανία, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε γελώντας στη δημοσιογράφο ότι προσπαθεί να τον φέρει απέναντι με τον Έντι Ράμα.

Δημοσιογράφος: Η στήριξη που δώσατε στην Αλβανία δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη υποστήριξη άλλης χώρας. Θα υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα για τις επενδύσεις σας στην Αλβανία; Τί υπάρχει πίσω από αυτό;
Ερντογάν: Έκανες μια ερώτηση που στο ποδόσφαιρο ονομάζεται ‘ανάποδη γωνία’. Υποθέτω ότι προσπαθείς να με αιφνιδιάσεις. Αλλά δεν θα σου δώσω αυτή την ικανοποίηση», είπε με νόημα.
Ράμα: «Προνόμιο να έχω σχέσεις με Ερντογάν»
Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ανησυχία από τη σχέση μας με τον πρόεδρο Ερντογάν. Τα σχόλια αντιθέτως είναι πραγματικά γελοία. Αυτοί που κάνουν τέτοια σχόλια, είναι κι αυτοί που βγάζουν τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε, ενώ εξύμνησε και πάλι το ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν.


«Ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή είναι αμετάβλητος, μοναδικός και αναμφίβολα πολύ εποικοδομητικός. Είναι ένας εποικοδομητικός ρόλος που προάγει την ειρήνη. Όλες οι σκιές που ρίχνονται στον πρόεδρο και στην Τουρκία, είναι όλα σενάρια και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ως πρωθυπουργός μιας μικρής χώρας, είναι προνόμιο να μπορώ να συναντώ τον Ερντογάν τόσο συχνά».

«Είμαστε η εγγύηση της ειρήνης στα Βαλκάνια»
Σχετικά με το ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι «είμαστε μία από τις χώρες που εγγυώνται την ειρήνη και την ηρεμία στα Βαλκάνια». «Δίνουμε σημασία», είπε, «σε αυτό και ό,τι χρειαστεί να κάνουμε, θα το κάνουμε».

Πηγή: ethnos