Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 18:56

Κορονοϊός: Η Σουηδία πρώτη χώρα που δε θα ζητά αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Η Σουηδία πρώτη χώρα που δε θα ζητά αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες

Χαλαρώνει τα μέτρα της κατά του κορονοϊού η Σουηδία αφού, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση, μετά από εισήγηση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, από την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου, δε θα απαιτείται αρνητικό τεστ για την είσοδο στη χώρα, από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη σκανδιναβική χώρα να γίνεται η πρώτη που προχωρά στη συγκεκριμένη αλλαγή.

Σύμφωνα με το αγγλόφωνο thelocal.se, λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την αυστηροποίηση των μέτρων για την είσοδο στη χώρα, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, αποφασίστηκε η άρση του μέτρου, για τους πολίτες της ΕΕ, με δεδομένο ότι θα μπορούν να επιδείξουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησής τους.

Δε θεωρούνται επικίνδυνοι για την εξάπλωση της Όμικρον οι ταξιδιώτες

Από τις 28 Δεκεμβρίου, οι ξένοι πολίτες (με εξαίρεση μόνιμους κατοίκους Σουηδίας ή όσους ταξίδευαν για επείγοντες οικογενειακούς λόγους), έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ ώστε να τούς επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ανεξαρτήτως χώρας αναχώρησης ή κατάστασης εμβολιασμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης την Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, «Οι ταξιδιώτες δεν θεωρείται, πλέον, ότι αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για την εξάπλωση της Όμικρον στη χώρα. Η ειδική απαίτηση αρνητικού τεστ, το πολύ 48 ωρών πριν την άφιξη, δεν θεωρείται πλέον αναλογικό μέτρο, σύμφωνα με την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Σουηδίας». Κάπως έτσι, η χώρα επανέρχεται στα μέτρα που ίσχυαν πριν τη νέα χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι οι ενήλικες αλλοδαποί πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν στη χώρα από χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενων των σκανδιναβικών χωρών, θα πρέπει, για την είσοδό τους, να επιδεικνύουν, είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, είτε κάποιο έγκυρο, ισοδύναμο έγγραφο- αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο. Για αλλοδαπούς πολίτες εκτός ΕΕ, εξακολουθεί να απαιτείται η επίδειξη μοριακού τεστ 72 ωρών.

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER