Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022 15:45

Μπορέλ: Ανάγκη μείωσης της στρατηγικής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γράφτηκε από την
Μπορέλ: Ανάγκη μείωσης της στρατηγικής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την ανάγκη μείωσης της στρατηγικής εξάρτησης της ΕΕ και της ενίσχυσης της καινοτομίας ως μέρος των προσπαθειών για οικοδόμηση (στρατηγικής) αυτονομίας τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Στρατηγική Πυξίδα.

Όσον αφορά τη δύναμη ταχείας επέμβασης , ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι λεπτομέρειες πρέπει να ακόμη να καθοριστούν, αλλά ο στόχος παραμένει αυτός τον οποίο είχε προτείνει: να υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθεί ταχέως δύναμη εώς 5.000 στρατευμάτων.

«Όπως είπα, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει όσον αφορά τον καθορισμό των σεναρίων, τον καθορισμό των δομών διοίκησης και ελέγχου, το κοινό κόστος, τον εκ των προτέρων προγραμματισμό και μία πιο ευέλικτη διαδικασία λήψης αποφάσεων», σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Επίσης υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την τεχνολογική και την βιομηχανική της βάση.

«Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις κι αυτό με έκανε να πω ότι η Ευρώπη κινδυνεύει», επισήμανε και προσέθεσε ότι, όταν γράφτηκε η Στρατηγική Πυξίδα, «δεν γνωρίζαμε πόσες δυσκολίες θα αντιμετωπίζαμε σήμερα διότι τίποτα δεν συνέβαινε στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και η κατάσταση στο Σαχέλ ήταν πολύ καλύτερη απ' ό,τι τώρα».


NEWSLETTER