Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 15:00

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχασαν το 2021 τη ζωή τους στην θάλασσα στον δρόμο για την Ευρώπη

Γράφτηκε από την
ΟΗΕ: Περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχασαν το 2021 τη ζωή τους στην θάλασσα στον δρόμο για την Ευρώπη

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 3.000 μετανάστες έχασαν τον περασμένο χρόνο την ζωή τους στη θάλασσα, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη.

«Από το σύνολο, 1.924 έχασαν την ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στα περάσματα της κεντρικής και της δυτικής Μεσογείου, ενώ 1.153 έχασαν την ζωή τους ή έχουν καταγραφεί ως αγνοούμενοι στο πέρασμα από την νοτιοδυτική Αφρική προς τις Κανάριες Νήσους», ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για του Πρόσφυγες Σαμπία Μαντού.

Το 2020 οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί στους δύο αυτούς διαύλους ανέρχονταν σε 1.544. «Το ανησυχητικό είναι ότι από την αρχή του έτους, 478 επιπλέον άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στην θάλασσα ή αγνοούνται», πρόσθεσε.

Πανδημία και μεταναστευτικές ροές

Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, η πανδημία της Covid και το κλείσιμο των συνόρων που την συνόδευσαν είχαν συνέπειες στις μεταναστευτικές ροές, καθώς πολλοί άνθρωποι στράφηκαν προς τους διακινητές στην προσπάθειά τους, παρά τις δύσκολες συνθήκες, να φθάσουν στην Ευρώπη αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP και το Reuters.

Η Σαμπία Μαντού επέμεινε στο γεγονός ότι οι περισσότερες διελεύσεις επιχειρούνται με υπερφορτώμενες και σε κακή κατάσταση φουσκωτές βάρκες, οι οποίες συχνά ξεφουσκώνουν ή βυθίζονται κατά την διάρκεια του ταξιδιού που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα ημέρες, όταν ξεκινά από χώρες της δυτικής ακτής της Αφρικής και κατευθύνονται προς τις Κανάριες Νήσους.

Πολλά από τα πλεούμενα αυτά εκτρέπονται από τον δρόμο τους ή εξαφανίζονται χωρίς να αφήσουν ίχνη, δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας.


NEWSLETTER