Δευτέρα, 02 Μαϊος 2022 09:30

Πόροι ολιγαρχών της Ρωσίας θα κατάσχονται και θα ρευστοποιούνται από τις ΗΠΑ

Γράφτηκε από την
Πόροι ολιγαρχών της Ρωσίας θα κατάσχονται και θα ρευστοποιούνται από τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, δήλωσε χθες Κυριακή ότι θα κινητοποιηθεί κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για να προστεθούν διατάξεις στο πακέτο βοήθειας ύψους 33 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία προκειμένου οι αρχές των ΗΠΑ να μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις πόρων ρώσων ολιγαρχών, να τους ρευστοποιούν και να στέλνουν τα έσοδα απευθείας στο Κίεβο.

«Η Ουκρανία χρειάζεται κάθε βοήθεια που μπορεί να λάβει και, ταυτόχρονα, εμείς χρειαζόμαστε όλους τους πόρους που μπορούμε να συγκεντρώσουμε για να δώσουμε στην Ουκρανία τη βοήθεια που χρειάζεται», ανέφερε ο κ. Σούμερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη.

Την περασμένη Πέμπτη, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο βοήθειας στο Κίεβο ύψους 33 δισεκ. δολαρίων. Πρόκειται για δραματική αύξηση της αμερικανικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία, δύο μήνες και πλέον αφότου εισέβαλε στη χώρα αυτή η Ρωσία.

Η κυβέρνησή του ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να συμπεριλάβει στο πακέτο αυτό διατάξεις με τις οποίες θα μπορέσει να προχωρά στην κατάσχεση περισσότερων πόρων, τη ρευστοποίησή τους και την αποστολή των εσόδων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον κ. Σούμερ, οι διατάξεις που θα προστεθούν θα επισπεύδουν τις διαδικασίες κατάσχεσης ιδιοκτησιακών στοιχείων ρώσων ολιγαρχών στις ΗΠΑ, καθώς και τις δικαστικές διαδικασίες, όπως ζήτησε ο Λευκός Οίκος.

Θα μετατρέψουν επίσης σε ποινικό αδίκημα την κατοχή πόρων που αποκτήθηκαν μέσω «διεφθαρμένων δοσοληψιών» με τη ρωσική κυβέρνηση, πρόσθεσε.

«Είναι καιρός οι ρώσοι ολιγάρχες στους οποίους επιβάλλουμε κυρώσεις να λογοδοτήσουν για τον πλούτο που απέκτησαν παράνομα», δήλωσε ο κ. Σούμερ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ήδη έστειλε σινιάλο υποστήριξης στο σχέδιο της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να βάλει στο στόχαστρο ρώσους ολιγάρχες που ωφελούνται από τη σχέση τους με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εγκρίνοντας μη δεσμευτικό ψήφισμα την περασμένη Τετάρτη.

Το πακέτο των 33 δισεκ. δολαρίων, το οποίο μέλη του Κογκρέσου λένε πως θέλουν να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό, περιλαμβάνει ποσό 20 δισεκ. για όπλα, πυρομαχικά και άλλη στρατιωτική βοήθεια. Το υπόλοιπο κονδύλι περιλαμβάνει οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER