Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 15:45

Ομόλογα: Συνεχίζονται οι πιέσεις - Πάνω από το 1% η απόδοση των γερμανικών 10ετών

Γράφτηκε από την
Ομόλογα: Συνεχίζονται οι πιέσεις - Πάνω από το 1% η απόδοση των γερμανικών 10ετών

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα πάνω από το 1%, για πρώτη φορά από το 2015, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για αυξήσεις των αμερικανικών και βρετανικών επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, με τις κεντρικές τράπεζες να εντείνουν τη μάχη τους κατά του πληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της απρόσμενα κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,35%, προχωρώντας στην πρώτη τέτοια κίνηση εδώ και πάνω από μία δεκαετία, ενώ διαμήνυσε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου διαμορφωνόταν στο 0,97%, ενώ είχε φθάσει νωρίτερα σήμερα στο 1,016%, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η συνεδρίαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) ολοκληρώνεται την Τετάρτη, ενώ της Τράπεζας της Αγγλίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου κυμαινόταν περί το 3% για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.
«Τυχόν έκπληξη από τη Fed, με μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, θα σήμαινε ότι οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων θα αυξάνονταν πιθανόν στο 1,25% στο τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης», δήλωσε αναλυτής της UBS.

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της Ευρωζώνης αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου τον Μάρτιο καθώς οι τιμές της ενέργειας υπερδιπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ η ανεργία στην περιοχή συνέχισε να υποχωρεί σε νέο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο 2,5 μ.β. στο 2,88% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Η διαφορά στην απόδοση (spread) μεταξύ του ιταλικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στις 191,80 μ.β., στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.

«Έως τώρα, η διεύρυνση των spreads είχε μία λογική τάξη, ωστόσο, αν αυτή η δυναμική γίνει άτακτη, θα αναμέναμε νέα μέτρα από την ΕΚΤ για την αποφυγή ενός κατακερματισμού», δήλωσε διαχειριστής επενδύσεων της Pictet.


NEWSLETTER