Τρίτη, 03 Μαϊος 2022 16:45

Πάιατ: Ο FSRU είναι κρίσιμο έργο για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

Γράφτηκε από την
Πάιατ: Ο FSRU είναι κρίσιμο έργο για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης

«Ο FSRU είναι κρίσιμο για την ασφάλεια όλων των χωρών της ΝΑ Ευρώπης» έργο, τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης για την έναρξη υλοποίησης της πρώτης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως είπε, «έχει καταστεί γεωστρατηγικό σταυροδρόμι».

«Η σημερινή εκδήλωση καταδεικνύει τη σημασία του να έχεις ένα όραμα και να το ακολουθήσεις», σημείωσε ο κ. Πάιατ συγχαίροντας την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσοι συμμετείχαν σε αυτό το πρότζεκτ από την αρχή. Ένα πρότζεκτ που χαρακτήρισε ισχυρό βασικό παράδειγμα για την περιφερειακή συνεργασία.

«Το FSRU σήμερα είναι πολύ πιο σημαντικό από ό,τι ήταν από την πρώτη φορά που μίλησα γι' αυτό το 2017», σημείωσε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας πως «μετά τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24  Φεβρουαρίου, είδαμε πόσο σημαντική ήταν αυτή η επένδυση».

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, ο οποίος αποχωρεί σε λίγες ημέρες από την Ελλάδα, το έργο αυτό «καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα» και «μας δείχνει πόσο έχει αλλάξει ο ενεργειακός χάρτης της περιοχής τα τελευταία χρόνια», με την Αλεξανδρούπολη να έχει κατακτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο.

Ο κ. Πάιατ δήλωσε «πολύ περήφανος για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η αμερικανική κυβέρνηση, η αμερικανική πρεσβεία στο να φτάσουμε εδώ» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όταν σε λίγες ημέρες αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, μαζί με τον ενθουσιασμό και τη δέσμευση σε όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, θα φέρει «και τη σκοπιά του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη αποτελεσμάτων».

Αυτό, όπως είπε ο κ. Πάιατ, «καταδεικνύει το πώς "μεταφράζεται" ένα διπλωματικό και πολιτικό όραμα σε μια πρακτική επένδυση και πρόοδο που θα οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες μας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER