Τετάρτη, 04 Μαϊος 2022 17:48

Ρωσία: Ελικόπτερο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας - Καταγγελίες για εκφοβισμό της Μόσχας

Γράφτηκε από την
Ρωσία: Ελικόπτερο παραβίασε τον εναέριο χώρο της Φινλανδίας - Καταγγελίες για εκφοβισμό της Μόσχας

 

Ρωσικό ελικόπτερο παραβίασε τον φινλανδικό εναέριο χώρο ενόψει της απόφασης του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ - Την ίδια ώρα «σφοδρές μάχες» διεξάγονται στο Αζοφστάλ, ενώ έχει χαθεί η επαφή με τους Ουκρανούς μαχητές, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης

Ενα ελικόπτερο του ρωσικού στρατού παραβίασε σήμερα το πρωί τον φινλανδικό εναέριο χώρο, ανακοίνωσε το φινλανδικό υπουργείο Άμυνας, καθώς το Ελσίνκι εξετάζει να θέσει υποψηφιότητα για ένταξή του στο ΝΑΤΟ. «Πρόκειται για ένα ελικόπτερο Mi-17 και το βάθος της φερόμενης παραβίασης ήταν τέσσερα έως πέντε χιλιόμετρα» κατά τη διάρκεια αυτού του περιστατικού που καταγράφηκε στις 10:40 ώρα Ελλάδας, είπε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα και η δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που το Ελσίνκι καταγγέλλει παραβίαση του εναέριου χώρου της Φινλανδίας από ρωσικό αεροσκάφος, σύμφωνα με το υπουργείο, εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στις 8 Απριλίου, ένα πολιτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που όμως ανήκει στον ρωσικό στρατό εισήλθε επίσης για μικρό χρονικό διάστημα στον εναέριο χώρο της Φινλανδίας.

Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι αναμένεται ένας ρωσικός εκφοβισμός εναντίον της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς οι δύο χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ για να προστατευθούν από τη Μόσχα. Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε από την Κοπεγχάγη σήμερα ότι θα ήταν σημαντικό για την ασφάλεια της χώρας της να είναι σύντομη η μεταβατική περίοδος μέχρι την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Το βασικό ζήτημα είναι να διατηρηθεί η διαδικασία έγκρισης όσο το δυνατόν συντομότερη... Αυτή θα ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας», είπε η Μάριν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Σκανδιναβούς ομολόγους της στη δανική πρωτεύουσα.


Κατά τη συνέντευξη Τύπου των ηγετών Φινλανδίας και Δανίας αναφέρθηκε ότι οι δύο χώρες στηρίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο. Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν παραβιάσει τον σουηδικό εναέριο χώρο στις αρχές Μαρτίου στο στρατηγικής σημασίας νησί Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα. Το βράδυ της Παρασκευής, ένα ρωσικό αναγνωριστικό αεροσκάφος παραβίασε επίσης τα εναέρια σύνορα κοντά σε ναυτική βάση στα νότια της χώρας.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο πρόκειται να δημοσιοποιήσει την προσωπική του θέση στις 12 Μαΐου σχετικά με την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για το ΝΑΤΟ, η οποία ωστόσο ήδη έχει αποσπάσει την ισχυρή υποστήριξη της κοινής γνώμης και των βουλευτών. Σύμφωνα με φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση της κυβέρνησης μπορεί να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

 


«Σφοδρές» μάχες στο Αζοφστάλ
«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στη Μαριούπολη, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (4/5), ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, λίγο αφότου η Μόσχα δήλωσε πως δεν έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον αυτού του αχανούς εργοστασίου όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές. «Δυστυχώς υπάρχουν σφοδρές μάχες στο Azovstal σήμερα», δήλωσε ο Μποϊτσένκο στην ουκρανική τηλεόραση. «Χάσαμε την επαφή με τα αγόρια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί, αν είναι σε ασφάλεια ή όχι», πρόσθεσε.


Όπως είπε, «το βαρύ πυροβολικό, τα άρματα μάχης (και) η αεροπορία» συμμετέχουν σε αυτή τη ρωσική επίθεση καθώς και «πλοία που προσέγγισαν» στις ακτές, καθώς η περιοχή του Αζοφστάλ βρίσκεται κατά μήκος της Αζοφικής θάλασσας. «Τα αγόρια μας είναι γενναία και υπερασπίζονται το οχυρό, όμως είναι πραγματικά δύσκολο», είπε στην ουκρανική τηλεόραση, εκτιμώντας πως «έχοντας συγκρατήσει τον εχθρό» επί εβδομάδες, οι τελευταίοι μαχητές που έχουν οχυρωθεί στα υπόγεια του τεράστιου συγκροτήματος της μεταλλουργίας Αζοφστάλ «επέτρεψαν να κερδηθεί χρόνος».

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε για μία ακόμη φορά πως υπάρχουν «άμαχοι, εκατοντάδες εκεί κάτω», αλλά και «παιδιά που περιμένουν να διασωθούν». «Υπάρχουν εκεί περισσότερα από 30», είπε. Ουκρανός διοικητής του τάγματος Αζόφ που υπερασπίζεται τη χαλυβουργία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως οι Ρώσοι εξαπέλυσαν «ισχυρή επίθεση» στις εγκαταστάσεις, όμως το Κρεμλίνο διέψευσε σήμερα την πληροφορία αυτή.

«Η διαταγή δόθηκε δημοσίως (στις 21 Απριλίου) από τον ανώτατο διοικητή (Βλαντίμιρ Πούτιν) να ματαιωθεί κάθε επίθεση. Δεν υπάρχει επίθεση» αυτή τη στιγμή, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι δυνάμεις της Μόσχας πολιορκούν την εγκατάσταση και δεν επεμβαίνουν παρά μόνο για να «εξαλείψουν πολύ γρήγορα τις απόπειρες» Ουκρανών μαχητών να φθάσουν σε «θέσεις βολής».

Πηγή: reader

 


NEWSLETTER