Παρασκευή, 13 Μαϊος 2022 17:02

Έτοιμη να κρατικοποιήσει τις εταιρείες ενέργειας η Γερμανία σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης

Γράφτηκε από την
Έτοιμη να κρατικοποιήσει τις εταιρείες ενέργειας η Γερμανία σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης

Στην προσπάθειά της να προστατευτεί από τον κίνδυνο να κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες του αερίου, η Γερμανία προωθεί νομοθεσία που θα επιτρέπει κρατικοποίηση των εταιρειών ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε χθες Πέμπτη νέα εκδοχή νομοσχεδίου που τον Ιούνιο θα γίνουν νόμος του κράτους και θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να θέτει υπό καθεστώς κρατικής κηδεμονίας ενεργειακές εταιρείες εάν δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ή εάν η ενεργειακή ασφάλεια τίθεται σε κίνδυνο.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί να εξασφαλιστεί εφοδιαστικά η χώρα επιτρέποντας στο κράτος να επιτάσσει ή να απαλλοτριώνει κρίσιμες ενεργειακές υποδομές και πόρους σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

Το τροποποιημένο σχέδιο νόμου –που μένει να εγκριθεί από την άνω Βουλή– θα μπορούσε να εφαρμοστεί για πρώτη φορά εάν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ιδιοκτησίας του διυλιστηρίου της Σβετ, πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του οποίου είναι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosneft, αναφέρει το tvxs.gr.

Ο νόμος επιτρέπει στην κυβέρνηση να παίρνει τον έλεγχο της παραγωγής, των δικτύων και των μέσων μεταφοράς και διανομής ενέργειας εάν η ασφάλεια της παροχής κινδυνεύει.

Εξάλλου, ο αρμόδιος εποπτικός φορέας θα πρέπει να ειδοποιείται για οποιονδήποτε σχεδιαζόμενο παροπλισμό εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου στο μέλλον, δυνάμει του νομοσχεδίου.

Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση, με διαφορετική νομική βάση, ανέλαβε πρωτοβουλία για να συνεχιστεί η λειτουργία της Gazprom Germania, την οποία εγκατέλειψε η μητρική Gazprom.

 


NEWSLETTER