Κυριακή, 15 Μαϊος 2022 22:32

Βρετανία: Πέταξαν αυγά στο άγαλμα της Θάτσερ δύο ώρες μετά τα αποκαλυπτήρια

Γράφτηκε από την
Βρετανία: Πέταξαν αυγά στο άγαλμα της Θάτσερ δύο ώρες μετά τα αποκαλυπτήρια

Χωρίς κάποια επίσημη τελετή αλλά με... αυγά υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της ιδιαίτερης πατρίδας της Μάργκαρετ Θάτσερ το άγαλμα που στήθηκε προς τιμήν της στην πόλη Γκράνθαμ.

Με τον πιο πανηγυρικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι ότι το νέο άγαλμα της Μάργκαρετ Θάτσερ που στήθηκε στη γενέτειρά της, την πόλη Γκράνθαμ της Μεγάλης Βρετανίας, θα προκαλούσε αντιδράσεις, καθώς δύο ώρες μόλις μετά τα αποκαλυπτήρια, άγνωστος βρέθηκε στο σημείο και πέταξε αυγά.

Το χάλκινο άγαλμα τοποθετήθηκε, χωρίς τελετή, σε μια βάση ύψους 3 μέτρων (10 πόδια) για να είναι πιο δύσκολο για τους διαδηλωτές να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Όμως αυτό δεν πτόησε έναν άνδρα, ο οποίος εθεάθη να πετάει αυγά στο άγαλμα, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντιπάθειά του προς τη "Σιδηρά κυρία" της Βρετανίας, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν, καθώς υπάρχει αυξημένη επίγνωση του πόσο διχαστική φιγούρα της πολιτικής σκηνής της χώρας παραμένει η Θάτσερ.

Ο σύμβουλος Kelham Cooke, ηγέτης των Συντηρητικών του συμβουλίου του South Kesteven, δήλωσε ότι το άγαλμα αποτελεί έναν φόρο τιμής σε μια μοναδική πολιτική προσωπικότητα.

"Η Μάργκαρετ Θάτσερ θα είναι πάντα ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς του Γκράνθαμ", είπε. "Αυτή και η οικογένειά της έχουν στενούς δεσμούς με την πόλη, γεννήθηκε, μεγάλωσε και πήγε σχολείο εδώ". Και πρόσθεσε: "Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να τιμάται η μνήμη της από την πατρίδα της και η συζήτηση που περιβάλλει την κληρονομιά της να γίνει εδώ στο Γκράνθαμ. Δεν πρέπει ποτέ να κρυβόμαστε από την ιστορία μας, και αυτό το μνημείο θα είναι σημείο συζήτησης για τις επόμενες γενιές.

Ελπίζουμε ότι αυτό το μνημείο θα ενθαρρύνει άλλους να επισκεφτούν το Γκράνθαμ και να δουν πού έζησε και να επισκεφθούν την έκθεση της ζωής της στο Grantham Museum. Πρόκειται για την έμπνευση, την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ανθρώπων για κάποιον που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς της πόλης".

Αξίζει να σημειωθεί πως το άγαλμα, δια χειρός Graham Jennings, προοριζόταν αρχικά να στηθεί κοντά στο κοινοβούλιο, αλλά απορρίφθηκε από το Συμβούλιο του Westminster το 2018. Οι σύμβουλοι τότε είπαν ότι ήταν πολύ σύντομα μετά τον θάνατό της, το 2013.

Θα είχαν λάβει επίσης υπόψη τους και την επίθεση στο μαρμάρινο άγαλμα της Θάτσερ στην Πινακοθήκη Guildhall στο Λονδίνο το 2002. Τότε, το άγαλμα είχε χτυπηθεί με ρόπαλο κρίκετ και αποκεφαλίστηκε με μία μεταλλική ράβδο, με έναν διαδηλωτή να το χαρακτηρίζει "πράξη σατυρικού χιούμορ". Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για εγκληματική ζημία και του επέβαλε φυλάκιση τριών μηνών.

Πηγή: news247.gr


NEWSLETTER