Τετάρτη, 18 Μαϊος 2022 22:52

Σαρλ Μισέλ: Χρειάζεται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας

Γράφτηκε από την
Σαρλ Μισέλ: Χρειάζεται η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας

Ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε πως είναι αναγκαία η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας, γιατί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία «η ΕΕ αναλαμβάνει μεγαλύτερη γεωπολιτική ηγεσία, οι διεθνείς προσδοκίες από την Ένωσή μας αυξάνονται. Ειδικά από αρκετούς γείτονές μας που θέλουν μια νέα σχέση μαζί μας».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι «πρέπει να σκεφτούμε πέρα από τη διεύρυνση», σημείωσε ο Σαρλ Μισέλ και προσέθεσε ότι «είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να δώσουμε σε αυτόν τον γεωγραφικό χώρο μια πολιτική πραγματικότητα. Και πρέπει να το κάνουμε αμέσως».

Παρόλα αυτά, διευκρίνισε ότι «αυτή η πρωτοβουλία δεν αποσκοπεί σε καμία περίπτωση στο να αντικαταστήσει τη διεύρυνση ή να βρει μια νέα δικαιολογία για αναβλητικότητα. Ούτε αποτελεί εγγύηση ότι όσοι συμμετέχουν θα είναι κάποτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και για όσους φιλοδοξούν να ενταχθούν σε εμάς. Και θα παρείχε επίσης το πλαίσιο για την πολιτική ενίσχυση των σχέσεων με άλλες χώρες που βρίσκονται κοντά μας. Καλώ για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής γεωπολιτικής κοινότητας», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Ακόμη, συμπλήρωσε ότι στόχος είναι η σύγκλιση και η εμβάθυνση της επιχειρησιακής συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, αλλά και η προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.


NEWSLETTER