Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 10:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκοψε το φυσικό αέριο από τη Φινλανδία η Ρωσία

Γράφτηκε από την
 
 
 
Σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία - Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια


Η Ρωσία σταμάτησε την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία, σύμφωνα με τη φινλανδική εταιρία διαχείρισης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Όπως προκύπτει από την σχετική ανακοίνωση, η Gazprom σταμάτησε τις εξαγωγές αερίου στη Φινλανδία με την κίνηση αυτή να αποτελεί την πιο πρόσφατη κλιμάκωση της διαμάχης της Ρωσίας με τις δυτικές χώρες για τις πληρωμές της ενέργειας.

Η Gazprom Export απαίτησε από τις ευρωπαϊκές χώρες να πληρώνουν για τις προμήθειες ρωσικού αερίου σε ρούβλια, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, όμως η Φινλανδία αρνείται να το κάνει. «Οι εισαγωγές αερίου μέσω του σημείου εισόδου Ιμάτρα σταμάτησαν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Gasgrid Finland. Η Ιμάτρα είναι το σημείο εισόδου του ρωσικού αερίου στη Φινλανδία.

Η φινλανδική κρατική εταιρία αερίου Gasum δήλωσε χθες πως η Gazprom είχε προειδοποιήσει πως η ροή θα διακοπτόταν από τις 07:00 σήμερα το πρωί. Η Gasum επιβεβαίωσε από την πλευρά της σήμερα πως η ροή έχει διακοπεί. «Οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Φινλανδία βάσει του συμβολαίου προμήθειας της Gasum έχουν διακοπεί», ανέφερε σε μια ανακοίνωση. Η Gasum θα παρέχει φυσικό αέριο στους πελάτες της από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticconnector. Ο Balticconnector συνδέει τη Φινλανδία με το δίκτυο αερίου της γειτονικής Εσθονίας.
 
 
 
Πηγή: reader