Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 17:39

Βρετανία: Δημόσια συγγνώμη από τον Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

Γράφτηκε από την
Βρετανία: Δημόσια συγγνώμη από τον Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ

Ο Μπόρις Τζόνσον ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πήρε το μάθημά της» και ότι αισθάνεται προσωπικά ντροπή για τα πάρτι που έγιναν υπό την παρουσία του την περίοδο των lockdown στη Βρετανία

Η έκταση που πήρε το σκάνδαλο με τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την πανδημική περίοδο, και τα επικριτικά σχόλια εναντίον του, ανάγκασαν τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει δημόσια «συγγνώμη», λέγοντας ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πάρτι! Μάλιστα, η έκρηξη οργής δεν προκλήθηκε μόνο από το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις έγιναν ενώ ίσχυε το lockdown, αλλά και επειδή ένα από τα πάρτι έγινε στο εθνικό πένθος της Βρετανίας, την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φίλιππου.


Ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πήρε το μάθημά της» και ότι αισθάνεται προσωπικά ντροπή. Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι προχώρησε σε ψευδείς ισχυρισμούς σε προηγούμενη απολογητική ομιλία στη Βουλή. Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη για ό,τι συνέβη.

Ωστόσο, μία έκθεση έρχεται να «καρφώσει» τον Τζόνσον και να του καταλογίσει «αποτυχία ηγετικής υπευθυνότητας και κρίσης»! Η εν λόγω ενέργεια έρχεται μετά την δημοσίευση της έκθεσης της ανώτατης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι που επιρρίπτει τις ευθύνες στην κορυφή της Ντάουνινγκ Στριτ. Στην έκθεση γίνεται αναφορά για υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, έναν καυγά και αδιαθεσία μίας από τις συμμετέχουσες κατά τη διάρκεια των επίμαχων πάρτι τον Ιούνιο του 2020.

«Η γιορτή διήρκεσε αρκετές ώρες. Υπήρξε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ από ορισμένα άτομα. Μία γυναίκα αρρώστησε. Σημειώθηκε και ελαφρύς διαπληκτισμός μεταξύ δύο άλλων ατόμων», αναφέρεται στο κείμενο του πορίσματος.

Ωστόσο, αν και τα πάρτι υπολείπονται των αναμενόμενων υψηλών απαιτήσεων, η Σου Γκρέι δεν θεωρεί ότι δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα της διακυβέρνησης εκείνη την χρονική στιγμή.

«Πολλοί θα είναι αναστατωμένοι από το γεγονός ότι τέτοιου είδους συμπεριφορά επιδείχθηκε σε τέτοια κλίμακα στην καρδιά της Κυβέρνησης. Το κοινό έχει το δικαίωμα να έχει τις υψηλότερες απαιτήσεις συμπεριφοράς σε τέτοιους χώρους και είναι σαφές πως ό,τι συνέβη υπολείπεται αυτών των απαιτήσεων», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έχω την ισχυρή πεποίθηση, ωστόσο, ότι αυτά τα περιστατικά δεν απηχούν την κυρίαρχη κουλτούρα στην Κυβέρνηση και την Δημόσια Διοίκηση εκείνη την χρονική στιγμή. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την χώρα εργάσθηκαν ακούραστα για να είναι στο ύψος των περιστάσεων σε μία πρωτοφανή συγκυρία».

Πηγή: reader

https://www.reader.gr/diethni/414883/bretania-dimosia-syggnomi-apo-ton-mporis-tzonson-sti-boyli-gia-ta-parti-sti


NEWSLETTER