Σάββατο, 28 Μαϊος 2022 13:10

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: H Τουρκία βγάζει το CESME για υδρογραφικές έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο

Γράφτηκε από την
Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: H Τουρκία βγάζει το CESME για υδρογραφικές έρευνες στο κεντρικό Αιγαίο

 

Στα ύψη διατηρεί την ένταση τη Τουρκία, καθώς, μετά το μπαράζ υπερπτήσεων, τις ρητορικές εξάρσεις και τα προκλητικά δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ, η Άγκυρα εξέδωσε μια ακόμη παράνομη NAVTEX για υδρογραφικές έρευνες ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου.


Μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους TSG Cesme σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου. Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα.

Θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας ελληνικών νησιών βάζει εφημερίδα
Η NAVTEX έρχεται ενώ η τουρκική εφημερίδα Aksam σε σημερινό δημοσίευμα της με τίτλο «Τελευταία προειδοποίηση για την Λωζάνη στην Ελλάδα», αφήνει να εννοηθεί πως η αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο θα ξεκινήσει από τη Μυτιλήνη και τη Χίο .

Η εφημερίδα επικαλείται στρατιωτική άσκηση στην Μυτιλήνη, εικόνες της οποίας δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Aksam αναφέρει ακόμη ότι στην Μυτιλήνη, η οποία απέχει 5,5 χλμ. από την Τουρκία και έχει αποστρατικοποιημένο καθεστώς, βρίσκονται μια μεραρχία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και οι κύριες μονάδες της, δύο συντάγματα πεζικού, επτά τάγματα πεζικού, ένα τάγμα ειδικής εθνοφρουράς, τρία τάγματα αρμάτων μάχης , τέσσερα τάγματα πυροβολικού και 1 τάγμα αντιαεροπορικής άμυνας.
Σε… αχαρτογράφητα νερά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις: Που το πάει ο Ερντογάν - Τι περιμένει η Αθήνα
Μάλιστα η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει επίσης εξοπλίσει τη Χίο, τους Λειψούς, την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Ρόδο και το Καστελόριζο και θέτει θέμα κυριαρχίας τους.
Υπενθυμίζει τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως αν η Ελλάδα δεν σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και του Παρισιού, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία.

Πηγή: ethnos

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER