Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022 21:35

Εντείνει τον αποκλεισμό του Καλίνιγκραντ η Λιθουνία - «Είναι εχθρική πράξη που θα απαντηθεί» λέει η Ζαχάροβα

Γράφτηκε από την
Εντείνει τον αποκλεισμό του Καλίνιγκραντ η Λιθουνία - «Είναι εχθρική πράξη που θα απαντηθεί» λέει η Ζαχάροβα

Μετά το κλείσιμο σιδηροδρομικού διαδρόμου στην περιοχή του Καλίνινγκραντ για ορισμένα αγαθά, ανάμεσά τους οικοδομικά υλικά, μέταλλα και άνθρακας, η Λιθουανία προχώρησε και στο μπλοκάρισμα οδικών διαδρόμων κλιμακώνοντας στην κατάστασης. Οι τοπικές αρχές στον ρωσικό θύλακα επισημαίνουν ότι πλέον η μεταφορά αγαθών μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω θαλάσσης.

Αντιδρώντας η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι κινήσεις αυτές είναι επιθετικές και εχθρικές και προανήγγειλε απάντηση από τη Μόσχα. Η Μαρία Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι «το Βίλνιους θα πρέπει να καταλάβει ότι ο χαρακτηρισμός των πράξεων αυτών ως εχθρικές σημαίνει ότι τώρα δεν υπάρχει χώρος για συζητήσεις» προσθέτοντας ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα εάν δεν αποσυρθούν οι περιορισμοί.

Την ίδια στιγμή η ΕΕ έσπευσε να καλύψει τις αποφάσεις του Βίλνιους, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα σύμφωνα με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη της Ε.Ε. στη Μόσχα ζητώντας εξηγήσεις για τους «αντιρωσικούς περιορισμούς» που επέβαλε η Λιθουανία σε προϊόντα που διακινούνται ανάμεσα στο Καλίνινγκραντ και την υπόλοιπη Ρωσία. Ζήτησε να αποκατασταθεί «αμέσως» η διαμετακόμιση προϊόντων στην περιοχή και δεσμεύθηκε να λάβει αντίμετρα, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί.

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Πέτερ Στάνο δήλωσε πως ο πρεσβευτής της EE στη Μόσχα κάλεσε τη Ρωσία να απόσχει από «βήματα και ρητορική κλιμάκωσης» και πως μετέφερε τη θέση της Ε.Ε. «για την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και εξήγησε πως η Λιθουανία εφαρμόζει τις κυρώσεις της ΕΕ και δεν υπάρχει αποκλεισμός και κάλεσε τους Ρώσους να αποφύγουν βήματα και ρητορική κλιμάκωσης».

Πηγή: tvxs.gr


NEWSLETTER